Komentara: 0
Pregleda: 1980

Subotičani sve kasnije stupaju u bračne vode

12.09.2009. u 16:45h
Izvor: RTV Yueco
<p>U Subotici vi&scaron;e nije pravilo da se do dvadesete godine uplovi u bračne vode, a da se sa dvadeset pet već formira porodica sa dvoje dece. Tako je bilo nekada, kaže statistika.</p>
Subotičani sve kasnije stupaju u bračne vode

U poslednjih desetak godina, prema podacima analitičara, sami ostajemo u proseku do tridesete godine, a prvi put većina devojaka postane majka tek sa 28 godina. U svetu je ovo odavno svakodnevica, tako da su statističari sa lakoćom izračunali da je svaki treći čovek na planeti sam, to jest da nije zasnovao bračnu zajednicu.

Prema statističkim podacima matičarske službe u Subotici, mladi se ne odlučuju lako da stanu na ludi kamen. Sedamdesete godine su bile zlatne po broju sklopljenih brakova u Subotici jer ih je tada u proseku bilo 1000 godišnje a danas svega 600 do 700.

Kasnije stupanje u brak posledica je urbanog otuđenja, nekomunikativnosti, nespremnosti ili čak straha od ozbiljne veze zbog loših materijalnih uslova, tvrde sociolozi. Mnogi se plaše da porodici neće biti u stanju da obezbede osnovne uslove za život. Zbog materijalnog siromaštva, porodica je izgubila ono što je bilo ugled i uzor u vaspitavnju mladih. Većina porodica postala je nemoćna i očajna pred materijalnim siromaštvom i bedom. To loše iskustvo utiče na mlade, i udaljava ih od stvaranja porodice.

Prema mišljenju stručnjaka mladi su žrtvovali svoj emotivni život da bi se afirmisali na poslovnom planu. U tridesetim godinama samoća je glavno obeležje. U četrdesetim se rađa strah od starosti i bolesti. Tada nastupa period čežnje i svi se tada, kako tvrde stručnjaci, zapitaju zbog čega nisu našli srodnu dušu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1980
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.