Komentara: 9
Pregleda: 2254

Subotičani u zimskim mesecima udišu zagađen i prekomerno zagađen vazduh

01.02.2022. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
U prvih šesnaest dana januara, pet dana su koncentracije suspendovanih čestica PM 10, koje su dominantne zagađujuće materije, prelazile granične vrednosti. To znači da su Subotičani na samom početku godine udisali zagađen i prekomerno zagađen vazduh, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje.
Subotičani u zimskim mesecima udišu zagađen i prekomerno zagađen vazduh

Prošle godine prosečna godišnja koncentracija PM 10 čestica bila je prihvatljiva. Međutim, broj dana kada je vazduh bio zagađen i prekomerno zagađen ovim česticama je 71, a tokom cele godine ne bi trebalo duže od 35 dana da udišemo zagađen ili prekomerno zagađen vazduh, objašnjavaju stručnjaci.

- Osim PM 10 čestica, u dominantne zagađujuće materije spadaju i PM 2.5 čestice. Nažalost, prosečne godišnje koncentracije PM 2.5. čestica su iznad graničnih vrednosti - kaže Mirjana Bonić iz Laboratorije za ispitivanje vazduha i buke u ZZJZ.Subotičani u zimskim mesecima udišu zagađen i prekomerno zagađen vazduh

Sagovornica objašnjava da Subotičani u zimskom periodu udišu zagađen ili prekomerno zagađen vazduh, dok je tokom letnjih meseci vazduh uglavnom dobrog ili odličnog kvaliteta. na to utiče nekoliko faktora.

- Na to utiče nekoliko faktora. Uz saobraćaj, zimi imamo i individualna ložišta kao izvore zagađenja. Izvor zagađenja ne mora obavezno izazvati pogoršanje kvaliteta vazduha, ukoliko su meteorološki uslovi povoljni. Međutim, zimi zbog temperaturne inverzije zagađujuće materije se talože u nižim slojevima atmosfere. Dakle, dva izvora zagađenja saobraćaj i individualna ložišta, te odsustvo vetra i padavina, sve to doprinosi lošem kvalitetu vazduha u zimskom periodu - kaže Bonić.

Subotičani u zimskim mesecima udišu zagađen i prekomerno zagađen vazduh

U Subotici se koncentracija PM 2.5 čestica meri kod "male" škole "Sonja Marinković", dok se koncentracija PM 10 čestica prati i kod  hotela Patrija.

Ove čestice se pri udisanju ne zadržavaju u nosu i grlu već, u zavisnosti od veličine, prodiru dublje u organizam. Tako se čestice od 10 mikrona zadržavaju u gornjem, a čestice od 2.5 mikrona u donjem respiratornom traktu.

- U zemlji postoje automatske merne stanice gde se kvalitet vazduha iz minute u minut može pratiti preko interneta. To može biti neka vodilja, te da se u zavisnosti od situacije prilagode i ograniče i aktivnosti. Kada je prekomerno zagađen vazduh, tegobe mogu osetiti ne samo osetljivi, već i zdravi ljudi. Kada je situacija ovakva ne preporučuju se ni teže fizičke ili sportske aktivnosti na otvorenom - zaključuje Bonić.

Subotičani u zimskim mesecima udišu zagađen i prekomerno zagađen vazduh

 

Rezultati u realnom vremenu (Aircare  / Community sensors)

MIRKA BOGOVIĆA (Centar 3)
BRAĆE MAJER (Radijalac)
BRAĆE MAJER (Radijalac)
TIKVEŠKA (Željezničko naselje)
Anke Butorac (Makova sedmica)
Čede Žice (Peščara)
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2254
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

kvalitet vazduha

zagađenje vazduha

zagađenost vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.