Komentara: 10
Pregleda: 8249

Subotičani više kupuju novu gradnju

02.04.2014. u 18:33h
Izvor: RTV
Sedam od deset kupaca stanova u Subotici odlučuje se za kupovinu novog doma u novogradnji. Kako je Tanjugu rečeno u agenciji za promet nekretnina "Top Tip", razlozi za to leže u visokim troškovima renoviranja stare gradnje, ali i visokoj energetskoj efikasnosti stanova u novogradnji, koja znači niže račune za grejanje, odnosno hlađenje.
Subotičani više kupuju novu gradnju

Stoga je prvih dana proleća počela i izgradnja novih stambenih zgrada u Subotici. Tako iza Otvorenog univerziteta, u centru grada, niče nova stambena zgrada. U pitanju je stambeno-poslovni objekat koji će imati garažu, prizemlje, pet spratova i potkrovlje. Ukupna korisna površina biće oko 2.500 kvadrata.

"Trenutno, građevinarstvo u Subotici, što se tiče stanogradnje je krenulo. U izgledu je da se napravi nekoliko novih zgrada, potražnja još nije velika, ali se nadamo da će biti bolja u budućnosti", rekao je Tanjugu Zoran Bijelić iz preduzeća "Razvoj Janić".

Agenti nekretnina kažu da su kupci u proteklih nekoliko godina postali zahtevniji i više su okrenuti novogradnji u odnosu na stanove izgrađene pre 20 – 30 godina. Ova pojava, kako nam je rečeno u agenciji "Top Tip", ima dva razloga – prvi leži u troškovima renoviranja starog stana koji njegovu cenu podiže gotovo na nivo cene kvadrata u novogradnji, dok drugi leži u energetskoj efikasnosti, pošto su zgrade u novgradnji građene po mnogo strožijim standardima, a to znači niže račune za grejanje i hlađenje.

Direktor ove agencije Đuro Gavrić očekuje da se takav trend nastavi. "Sigurno je da će biti i u budućnosti, pogotovo što novi propisi zahtevaju sasvim drugačiji vid gradnje u odnosu na onaj što je bio, tako da od deset (kupaca) ja bih rekao bar 70 odsto traži novogradnju" , rekao je Gavrić Tanjugu.

Kako je rečeno u Gradskoj službi za građevinarstvo, u prošloj godini izdate su tri dozvole za izgradnju stambenih zgrada na području Subotice, a gradnja nekih od njih počela je tek ove godine. U prošloj godini su izdate takođe tri upotrebne dozvole, a pri kraju je procedura izdavanja upotrebne dozvole za još dve zgrade.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 8249
Povezane teme

prodaja stanova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.