Komentara: 13
Pregleda: 5510

Subotičanin izmislio bolesno dete da bi zaradio 145.000 evra

14.04.2010. u 18:40h
Izvor: Portal "24 sata"
<p>Policija je zbog prevare uhapsila Slobodana Bojovića (21) iz Subotice, koji je putem Interneta pozivao građane da mu novčanim prilozima pomognu u lečenju deteta i na taj način poku&scaron;ao da protivpravno pribavi 145.000 evra, saop&scaron;tio je danas MUP.</p>
Subotičanin izmislio bolesno dete da bi zaradio 145.000 evra

Navodi se da Bojović nije pribavio planiranu sumu novca, ali je, kako se navodi, nematerijalna šteta nemerljiva. Njemu je, dodaje se određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i on će u tom roku biti izveden pred istražnog sudiju.
Bojović je, podseća se, 16. marta kod hosting provajdera "Nordnet" iz Subotice, registrovao Internet domen na adresi sbojovic.org, na kome je postavio prezentaciju pod nazivom "Apel za pomoć Strahinji Bojoviću". Sebe je, sa umišljajem, lažno predstavio kao oca teško obolelog osamnaestomesečnog dečaka po imenu Strahinja Bojović kome je neophodna hitna medicinska pomoć i zatražio novčanu pomoć.

On je, ističe se, tako doveo u zabludu veći broj građana iz zemlje i inostranstva koji su uplatili novac na njegove račune u "OTP" i "KBC" banci.

Osumnjičeni je, takođe, pod lažnim imenom, otvorio i grupu "Fejsbuku", kojoj se prudružilo više od 4.000 korisnika te društvene mreže, a svoj apele za pomoć obolelom Strahinji je poslao i na adrese više različitih internet sajtova sa molbom da ih objave. Bojović je pokušao i da javnost održi u zabludi tako što je na svom sajtu tvrdio da je već prikupljeno devet odsto potrebne sume, dok je na "Fejsbuku" predstavljao kao jedan od donatora i pozivao ostale "da slede njegov primer". On je, kao administrator grupe na toj socijalnoj mreži iz nje izbacio sve one koji su pokušavali da saznaju nešto više o tom slučaju ili da eventualno ukažu na mogućnost prevare.

Odeljenje za borbu portiv visokotehnološkog kriminala u okviru Službe za borbu protiv organizovanog kriminila (SBPOK) je na osnovu prikupljenih dokaza i naredbe istražnog sudije Višeg suda u Beogradu, blokirao račune u poslovnim bankama koji su korišćeni za prikupljanje novca. Postoji sumnja da je veći broj građana Bojoviću uplatio novac, pa je MUP pozvao sve oštećene da se jave na broj telefona 311-72-08.

SBPOK je Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu protiv Bojovića je 2008. godine podnelo krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je neovlašćeno autorsko autorsko delo.
Bojović je, dodaje se, za to krivično delo pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od četiri meseca.

Izvor: Portal "24 sata"
Postavljeno pre 14 godina i 3 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 5510
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.