Komentara: 21
Pregleda: 5147

Subotičanke neće u sigurnu kuću

08.03.2013. u 14:17h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Iako Subotica nema sigurnu kuću, a prema podacima Centra za socijalni rad prošle godine je stručnu pomoć zatražilo 65 žrtava nasilja u porodici, takva vrsta skloništa nije potrebna najvećem gradu na severu Bačke.
Subotičanke neće u sigurnu kuću

Žrtve, njih 41, su bile odrasla lica, najviše nasilnika je muškog pola, a psihičko, fizičko ili seksualno zlostavljanje uglavnom je prijavila lično žrtva.

Sigurna kuća u Subotici je radila svega godinu dana, objekat je zatvoren pre tri godine jer žrtve ne žele takav vid zaštite. U suprotnom, za njih se organizuje smeštaj u sigurnu kuću u Somboru. Posle fizičkog nasilja najviše žrtava je izloženo psihičkom nasilju, a tri osobe su bile žrtve seksualnog nasilja. Struktura i broj se nisu značajno menjali u odnosu na prethodnu godinu. Prema starosnoj strukturi prošle godine je 16 dece bilo žrtva nasilja u porodici, dvoje mladih, 41 odrasla osoba i šestoro starijih. Većina Subotičana ipak misli da bi grad trebao da ima objekat u kome bi žrtve nasilja u porodici započele oporavak i osnažile se za novi početak.

Prihvatila bih ulazak u sigurnu kuću ako bi je imali u gradu. Ne želim preseljenje u drugi grad, to bi me još više udaljilo od prijatelja s kojima sam sve ređe u kontaktu zbog muževljevog ponašanja. Nasilan je, dešavalo se da me napadne pred gostima, iz čista mira iscenira svađu. Bojim se da će mi uzeti dete inače bih ga davno prijavila i napustila kaže A. D.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 5147
Povezane teme

sigurna kuća u subotici

sigurna kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.