Komentara: 12
Pregleda: 2758

Subotici i Paliću dive se i domaći i strani turisti, Sinagoga u centru pažnje turističkih blogera

27.09.2022. u 14:22h
Izvor: Subotica.com
U prvih sedam meseci tekuće godine Subotica i Palić beleže rekordan rast broja poseta. Od početka godine pa do jula, zabeleženo je 70 hiljada noćenja na Paliću i više od 250 hiljada noćenja u Subotici, poručuju iz Turističke organizacije Subotice na Svetski dan turizma i dodaju da je u našem gradu sve više gostiju iz inostranstva. Veliku posećenost beleži i Sinagoga, a ovaj biser secesije prikazan je u dokumentarnom serijalu "Evropa odozgo" koji se emituje na kanalu Nacionalna geografija.
Subotici i Paliću dive se i domaći i strani turisti, Sinagoga u centru pažnje turističkih blogera

U prvih sedam meseci 2022. godine Palić je ostvario rast od skoro 44 odsto u dolascima na destinaciju, dok Subotica beleži rast od čak 118 odsto.

Ako govorimo o noćenjima, Palić beleži rast od 64 odsto, a Subotica čak 94 odsto. Već sada možemo reći da će ova godina biti rekordna kada je u pitanju turizam na Paliću i u Subotici - objašnjava Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice i dodaje da se struktura gostiju značajno promenila u odnosu na prethodnu deceniju - Palić je proteklih bar 10 godina bio destinacija koju su pretežno posećivali domaći turisti, ali ta struktura se uveliko menja, imamo sve više stranaca. Na primer, u ukupnoj strukturi gostiju koji noće na Paliću, stranci zauzimaju udeo od 48 odsto, a u Subotici čak 60 odsto . 

Subotici i Paliću dive se i domaći i strani turisti, Sinagoga u centru pažnje turističkih blogera

Suboticu i Palić, pre svega, posećuju turisti iz regiona, odnosno susedne Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a poslednjih godinu i po dana sve su češći i gosti iz Turske.

Primetan je i veći broj turista iz Istočne Evrope, odnosno Češke i Slovačke, a i Rusi su nam česti gosti. Stranci se na Paliću i Subotici zadržavaju u proseku 3 dana - zaključuje Medaković.

Subotici i Paliću dive se i domaći i strani turisti, Sinagoga u centru pažnje turističkih blogeraSubotici i Paliću dive se i domaći i strani turisti, Sinagoga u centru pažnje turističkih blogeraNa Svetski dan turizma, iz Fondacije "Subotička sinagoga" sa ponosom ističu da je od 2019. godine, odnosno od kada je obnovljena ova velelepna lepotica Jakaba i Komora, zabeleženo oko 50 000 poseta. 

Od početka 2022. godine zabeleženo je 13 hiljada poseta. Organizuju se grupne posete turista iz Slovenije, Mađarske, kao i domaćih turista. Poseta subotičkoj Sinagogi realizuje se i u okviru đačkih ekskurzija i izleta penzionera. U Sinagogu obavezno svrate i strane delegacije, kao i učesnici konferencija koje se realizuju u našem gradu. Sa ponosom ističemo da smo sve češće domaćini turističkim blogerima koji su opčinjeni arhitekturom, kulturom, istorijom i tradicijom naše Subotice - ističe Hajnalka Ileš, koordinatorka Fondacije "Subotička sinagoga".

Subotici i Paliću dive se i domaći i strani turisti, Sinagoga u centru pažnje turističkih blogeraKupole Sinagoge privlače pažnju i mame sve goste koji se nađu u našem gradu, a njen raskošan i očaravajući izgled već je osvojio turiste sa svih kontinenata.

Uz domaće turiste i goste iz susedsva, Sinagogu su posetili i gosti iz Slovačke, Poljske, Rumunije, Nemačke, Italije, Francuske i Portugala, a ovom simbolu Subotice divili su se i posetioci iz Meksika, Južne Afrike, Kanade, Indije, SAD, te Rusije i Ukrajine - poručuje Ileš - Ponosni smo i na to što se Sinagoga isprofilisala kao jedan od najatraktivnijih koncertnih prostora u gradu. Kulturne manifestacije realizuju se i u našoj organizaciji, ali pretežno smo tu u ulozi domaćina koji ustupa prostor organizatorima. 

Subotici i Paliću dive se i domaći i strani turisti, Sinagoga u centru pažnje turističkih blogera

Ova izvanredna arhitektonska lepotica za posete je otvorena od utorka do petka u periodu od 10 do 18h, kao i vikendom od 10 do 14h.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 2758
Povezane teme

Turizam Subotica

sinagoga

turizam palić

subotička sinagoga

turizam na paliću

turizam

fondacija sinagoga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.