Komentara: 3
Pregleda: 6409

Subotici ponestaje mesta za sahrane!

20.07.2011. u 23:45h
Izvor: Press Online
Subotici ponestaje mesta za sahrane!

Projekat za izgradnju groblja čeka na realizaciju već tri decenije i ukoliko ga grad ne sagradi u narednih pet godina, Subotica će ostati bez ijednog mesta za sahranu

Ukoliko Subotica ne realizuje projekat izgradnje centralnog gradskog groblja, u ovom gradu za pet godina neće više biti nijednog mesta za sahranu! Projekat za izgradnju novog groblja postoji već skoro tri decenije, ali osim što je određena lokacija za to u Malom Bajmoku, ništa se po ovom pitanju dalje nije uradilo.

Kako piše Press, određena je površina od 63 hektara, ali eksproprijacija zemljišta još nije ni počela, tako da u Subotici groblja postaju veoma tesna. Najveći grad na severu Bačke, osim što ima sve manje mesta za ''večne kuće'', nema ni kolumbarijume i rozarijume, a o krematorijumu i ne razmišljaju.

- Imamo konstantan i alarmantan problem sa nedostatkom grobnih mesta u Dudovoj šumi, Aleksandrovu, Senćanskom i Bajskom groblju. Mesta za nove sahrane sve je manje, kao i mogućnosti za proširenje postojećih grobalja, jer gde smo mogli otkupili smo okolne parcele i proširili se do krajnjih granica. Zato je krajnje vreme da se ovaj problem shvati ozbiljno i preduzmu konkretni potezi kako bi se nastavilo s projektom izgradnje centralnog gradskog groblja od pre skoro tri decenije. Mnoge garniture vlasti bile su upoznate sa ovim problemom, ali se nije odmaklo dalje od ideje - priča za Press Vesna Prćić, direktorka JKP ''Pogrebno''.

Groblje Subotica


Red pravoslavnih, red katoličkih

Iako su u Subotici sva groblja gradska, godinama su pravoslavci sahranjivani na jedna, a katolici na druga mesta. Međutim, kako je na grobljima sve manje mesta, veroispovest dolazi u drugi plan, pa se na pojedinim grobljima u jednom redu sahranjuju pravoslavci, a već u drugom redu su katolička večna počivališta.

- Trudimo se da ne dođe do haosa na grobljima, već da organizujemo redove kako bi mogli da se podignu spomenici u skladu sa verskim običajima - kaže Prćić.

Nedostatak prostora na većini od 11 grobalja u Subotici, kojima upravlja JKP ''Pogrebno'', u situaciji kada je smrtnost stanovništva u porastu, može se jedino rešiti ako se nastave aktivnosti na izgradnji centralnog groblja koje je predviđeno još 1984. godine na prostoru iza Batinske i Fočanske ulice prema Somborskoj pruzi. Odlukom tadašnjeg izvršnog veća formirana je radna grupa koja je sačinila projekat i pribavila dokumentaciju, ali ideja nikada nije sprovedena u delo.

- Bespredmetno je danas pričati o tome šta je bila namera pre 30 godina, ali prostor koji je tada definisan najverovatnije će da bude zadržan novim planom i detaljnom regulacijom, jer je to dobra lokacija za parkovsko groblje sa dosta zelenila koje će jednog dana, kada uraste u građevinski reon, što je neminovno, biti pretvoreno u park i obogatiti zelenilo grada - kaže arhitekta Petar Andrić, odgovorni urbanista u Zavodu za urbanizam u Subotici.

Groblje u Subotici

Licitacijom do grobnice

A dok se sa reči ne pređe na delo, u JKP ''Pogrebno'' problem nedostatka mesta za sahranjivanje delimično rešavaju licitacijom i prodajom napuštenih grobnica i poništavanjem grobova i raka.

- Naknade za održavanje grobnica i raka plaćaju se deset godina unapred i kada prođe tri i više godina od poslednje uplate mi to mesto stavimo na listu napuštenih. Nekoliko puta o tome obaveštavamo naslednike i rodbinu pokojnika i, ako se i posle pola godine ne jave, mi taj prostor dajemo na ponovnu prodaju - objašnjava Prćić.

T. Aleksić

Izvor: Press Online
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 6409
Povezane teme

grobna mesta

sahrana

mesto za sahranu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.