Komentara: 24
Pregleda: 7306
Video
Foto

Subotička bolnica dobila magnetnu rezonancu

30.05.2024. u 12:34h
Izvor: Subotica.com
Subotička bolnica dobila magnetnu rezonancu

Zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo subotička Opšta bolnica dobila je najsavremeniji aparat - magnetnu rezonancu. Zahvaljujući investiciji vrednoj oko 200 miliona dinara pacijenti sa severa Vojvodine već za destak dana moći će da zakažu ovaj važan pregled.

- Ideja predsednika Vučića da se maksimalno ulaže u zdravstvo primenjena je i u Vojvodini, gde je u poslednjih osam godina uloženo 27 milijardi dinara u opremu i izgradnju i rekonstrukciju novih objekata. Opšta bolnica u Subotici je poslednjih nekoliko godina dobila 800 miliona dinara – podsetio je Milan Popov, pokrajinski sekretar za zdravstvo. – Stara magnetna rezonanca je bila izraubovana, često je bila na servisu, ali i takva je radila dvosmeno 24 pregleda dnevno. Sada će se broj pregleda povećati, a samim tim i smanjiti lista za zakazivanje. Pored ovoga, u subotičku bolnicu uloženo je i za nabavku CT aparata, opremanje Angio sale i drugu opremu. Moram da naglasim i uspešan rad Centra za reproduktivno zdravlje i vantelesnu oplodnju, koji postiže respektabilne rezultate i jedan je od vodećih u Srbiji.

Subotička bolnica dobila magnetnu rezonancu

Uz opremu, po njegovim rečima, ulaže se u kadar, stalno se zapošljavaju lekari i medicinsko i tehničko osoblje, a trenutno je na specijalizaciji 80 lekara.

- Ove godine planira se početak kompletne rekonstrukcije Opšte bolnice, površine 35.000 kvadrata, za čiju izradu projektno-tehničke dokumentacije je Grad Subotica uložio 50 miliona dinara – podsetio je sekretar.

Novi aparat za magnetnu rezonancu neće koristiti samo Subotičani, već pacijenti iz cele regije.

Subotička bolnica dobila magnetnu rezonancu

- Ovo nije samo važno za Suboticu i SBO koji broji oko 200.000 stanovnika, nego zbog ove vrste pregleda ka subotičkoj bolnici gravitira i Zapadnobački i Severnobanatski okrug, znači još oko 400.000 stanovnika – ističe Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice i nosilac Izborne liste "Aleksandar Vučić - Subotica sutra" za izbore 2. juna. - Neka ovo bude prvi korak ka rekonstrukciji Opšte bolnice, koja je od izuzetnog značaja za ceo region.

Po rečima dr Saše Dželebžića, direktora Opšte bolnice i kandidata za odbornika u Skupšini Subotice na predstojećim lokalnim izborima, prošle godine je putem Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo obezbeđeno više od 330 miliona dinara za nabavku ove opreme i za kapitalne popravke velikih sistema. Najveća investicija, od skoro 200 miliona dinara je upravo nabavka sistema za magnetnu rezonancu i svu prateću opremu, koja je u subotičku bolnicu stigla tri meseca pre predviđenog roka.

Subotička bolnica dobila magnetnu rezonancu

- Zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji unapredićemo kompletan rad Službe za radiologiju, imamo veliko iskustvo u dijagnostici i radu sa magnetnom rezonancom. Aparat koji imamo od 2012. godine je već odradio svoj vek, a sa novim sistemom obezbedićemo da se pregledi ubrzaju, da se sekvence i celokupan pregled skrati, poveća njegov kvalitet, a sva hardversko-softverska rešenja koja nosi ova aparatura obezbediće i bolji komfor i preciznost u dijagnostici – objašnjava dr Dželebdžić. - Imamo edukovan kadar što se tiče lekara i visokih radioloških strukovnih tehničara, dvoje lekara su već u Sloveniji gde se usavršavaju za ovu oblast. Sa ovom aparaturom moći će da se pregledaju i drugi organi poput srca i drugih segmenata lokomotornog sistema. Pored ovog sistema tu je i vredna prateća oprema koja podrazumeva šest visokonaprednih radnih stanica, ceo sistem je softverski rešen uz pomoć veštačke inteligencije u radiološkoj dijagnostici, tako da ćemo moći da integrišemo i druge modalitete radiološke dijagnostike poput CT aparata, mamografije i ultrazvukova.

Izvor: Subotica.com
Obilazak Odeljenja magnetne rezonance Obilazak Odeljenja magnetne rezonance Obilazak Odeljenja magnetne rezonance Obilazak Odeljenja magnetne rezonance Obilazak Odeljenja magnetne rezonance Obilazak Odeljenja magnetne rezonance Obilazak Odeljenja magnetne rezonance Obilazak Odeljenja magnetne rezonance
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 24
Pregleda: 7306
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

magnetna rezonanca

stevan bakić

dr saša dželebdžić

izbori2024

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.