Komentara: 0
Pregleda: 3362

Subotička DSS kritikuje reizbor sudija

14.01.2010. u 22:15h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Reizbor sudija u Severnobačkom okrugu i uop&scaron;te reforma pravosuđa izvedena na ovaj način stvara sumnju da je bilo velikog političkog uticaja na čitav proces, i da su praktično ostale neizabrane sudije koje nisu imale političku za&scaron;titu, rekao je na konferenciji za &scaron;tampu član Glavnog odbora subotičke DSS Bojan Uzelac.</p>
Subotička DSS kritikuje reizbor sudija

On je napomenuo da nova organizacija sudstva u ovom okrugu, u kojem osnovni sud u Subotici treba da opslužuje čitav okrug, podrazumeva da će svaki od izabranih sudija morati da putuje po jedan dan u odeljenja u Adu, Bačku Topolu, Sentu, Kanjižu, što će znatno poskupeti sudske troškove, koje, naravno, plaćaju građani.

Takođe, svi krivični postupci počinjeni na teritoriji Severnobačkog okruga biće vođeni u Subotici, a to znači da će okrivljeni, ili pak oni koji traže pravdu, imati takođe veće troškove, jer će i oni i svedoci i advokati morati da putuju u Suboticu.

- Prilikom ove reforme očito se nije vodilo računa o ovim momentima, i niko nije izračunao koliko će sada koštati poreske obveznike jedan sudski dan. Pri tom je i broj sudija smanjen, te se teško može očekivati veća efikasnost sudova - rekao je Uzelac.

Prema njegovim rečima, u Subotici se pred novoizabranim sudijama nalazi oko 19.700 nerešenih predmeta, a dve hiljade od toga su predmeti započeti još krajem devedesetih godina. Uzelac je takođe dotakao temu nacionalne pripadnosti sudija, navodeći da je najveći broj među neizabranima srpske nacionalnosti, ali da je među izabranima ipak malo onih koji znaju mađarski tako dobro da bi mogli voditi krivične postupke na tom jeziku.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3362
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.