Komentara: 0
Pregleda: 3901

Subotička peščara - rizik od požara

02.03.2011. u 15:11h
Izvor: RTV Yueco
Subotička peščara - rizik od požara

Subotička peščara označena je kao jedna od najugroženijih po pitanju mogućih požara, rečeno u Privrednoj komori Srbije.

U Srbiji se godišnje dogodi oko 200 požara i izgori oko 2.000 hektara šuma, a da se prventivne mere na vreme preduzimaju i ljudi pažljivije ponašaju, požara i šteta od njih bilo bi znatno manje, zaključeno je na obuci „Osiguranje i prevencija upravljanja rizicima od požara u drvnoj industriji“.

Kako je zaključeno, ljudska nepažnja i greške u najvećoj meri krivci za požare u šumama. U Evropi godišnje izbije oko 40.000 šumskih požara na površini od 500 hiljada hektara, a prošla godina i nekoliko pre nje ostaće upamćene po požarima na velikim površinama u Rusiji i više evropskih zemalja.

Kod nas su najugroženija Deliblatska i Subotička peščara, Ibarska klisura, Pešterska i Vlasinska visoravan. Godišnje, imamo oko 200 požara koji unište oko dve hiljade hektara šuma. Sem sve više turista i vikendaša po šumama, koji nepažnjom izazivaju požare, krivci su neuređenost šuma i nedosttak proseka i požarnih prepreka, šumski radovi. Najlakše izbijaju kada je niska vlažnost i visoka temperatura, a to je uglavnom leti. Sem što se uništavaju šume, u vatri sa njima nestaju i eko staništa raznih životinja i insekata, tako da su štete još veće ako se zna da se nova eko staništa teško i dugo formiraju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3901
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.