Komentara: 0
Pregleda: 1392

"Subotička secesija" zatvara ovogodišnju sezonu u pozorištu "Deže Kostolanji"

28.05.2021. u 17:43h
Izvor: Subotica.com
Premijera predstave „Subotička secesija“, u režiji Zlatka Pakovića, u četvrtak 3.juna, spustiće zavesu na ovogodišnju sezonu pozorišta „Deže Kostolanji“. Uprkos teškoj i nepredvidivoj situaciji ovo je šesta premijera ove sezone, te članovi pozorišta „Deže Kostolanji“ imaju razloga da budu zadovoljni.
"Subotička secesija" zatvara ovogodišnju sezonu u pozorištu "Deže Kostolanji"

Komad „Subotička secesija“ bavi  se pitanjima poput onih kako je duh vremena sa prelaska  19. na 20. vek  uticao na građane  čiji je život bio određen secesijom, da li je umetnost mogla da zaustavi zlo koje je 20. vek doneo i kolika je zapravo moć i uloga umetnosti.

- Secesija jeste umetnički pravac, koji je dobro poznat i koji je ostavio veliki uticaj u urbanizmu. Ali šta se sve nalazi u tim formama, šta je u njiima zaustavljeno i kako to utiče, kako je moguće da umetnost nije mogla da spreči zla. Secesija je duh prekida, otcepljenja od rutine i poziv na nešto novo, a mi odgovaramo na pitanje da li imamo neki odnos sa tim duhom i da li on utiče na promene našeg života – najavio je reditelj Zlatko Paković. – Ovo je sigurno najbolji ansambl u Srbiji, sa najviše radne energije i profesionalizma.

"Subotička secesija" zatvara ovogodišnju sezonu u pozorištu "Deže Kostolanji"Uz Gabora Mesaroša, Timeu Filep, Borisa Kučeva, Andreu Verebeš i Davida Buboša, na sceni će se pojaviti i Katalin Ladik, koja je po rediteljevim rečima otelovljenje secesije, koja zna da kaže “ne” bez obzira što to nekad utiče i na egzistenciju.

- Secesiju u ovom smislu sam doživela lično u sedamdesetih godina u Novom Sadu. Tada se to zvala jugoslovenska anagarda u kojoj sam i sama učestvovala i koja me je oblikovala u umetničkom smislu – kaže Katalin Ladik.

Po mišljenju Borisa Kučova o predstavi je teško govoriti dugim rečenicama.

- Ona govori osećajima, senkama, vetrovima i zato je ona posebna – ističe Kučov.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1392
Povezane teme

andraš urban

pozorište kostolanji deže

pozorišna predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.