Komentara: 2
Pregleda: 3912

Subotičke akcionare očekuje dividenda od 65 dinara po akciji NIS-a

04.04.2013. u 15:40h
Izvor: RTV Yueco
Svaki Subotičanin koji je ostvario pravo na besplatne akcije dobiće po oko 325 dinara na ime dividende na svojih pet akcija Naftne industrije Srbije.
Subotičke akcionare očekuje dividenda od 65 dinara po akciji NIS-a

Ukoliko se pak sada odluče da ih prodaju, mogu dobiti za njih 4.825 dinara. Međutim, kako smo i ranije pisali, Subotičani mnogo više kupuju akcije NIS-a, nego što ih prodaju, a brokeri ocenjuju da je to pravi potez za one koje ne žele da drže novac u slamaricama.

Neto iznos dividende po akciji je 65 dinara, a očekuje se da će to biti isplaćeno krajem juna, nakon Skupštine akcionara koja treba da verifikuje ovu odluku Upravnog odbora NIS-a. Iako je po ugovoru o prodaji Gaspromu, NIS bila obavezna da isplati 15 odsto dobiti akcionarima, Upravni odbor ove kompanije je iznenadio investicionu javnost i predložio da se isplati 25 odsto prošlogodišnje dobiti, a što je odmah uticalo i na porast cena akcija ove naftne kompanije sa 910 na 965 dinara.

Osim dividende, ako se odlučite na prodaju vaših pet akcija NIS-a, dobićete u ovom momentu 4.825 dinara. Međutim, kako smo i ranije izveštavali, Subotičani ne samo da prodaju akcije, nego ih i kupuju, a brokeri smatraju da podizanje visine procenta dobiti koja će biti isplaćena kroz dividendu NIS-a može stimulisati građane da ne čuvaju novac u slamaricama već da ga mogu ulagati i u ovu vrstu hartija od vrednosti.

Pre više od dve godine, oko 80.000 Subotičana podnelo je i ostvarilo pravo na besplatne akcije ove kompanije, pa su tako dobili po 5 akcija tadašnje nominalne vrednosti od po 500 dinara. Istorijski najviša cena zabeležena je upravo danas, kada je jedna akcija NIS-a postigla cenu od 969 dinara, dok je istorijski minimum ova hartija zabeležila 14. septembra 2010. godine, kada je njihova cena iznosila 442 dinara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3912
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.