Komentara: 10
Pregleda: 6584
Foto

Subotičke škole obeležile Savindan

27.01.2020. u 16:50h
Izvor: Subotica.com
Kao što se slava proslavlja u domu sa porodicom i najbližim prijateljima, tako je i Savindan obeležen širom subotičkih osnovnih i srednjih škola, u domovima brojnih učenika, nastavnika i profesora, a u prisustvu roditelja, baka, deka i drugih gostiju.
Subotičke škole obeležile Savindan

Među prvim školama koje su danas započele obeležavanje Savindana bila je OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", a gosti na svečanosti, ispred Gradske uprave, bili su Nataša Aleksić i Zagorka Panić.

- Školska slava Sveti Sava prilika je da deca pokažu svoje znanje i umeće, odnosno sve ono što su zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima pripremili za ovu prigodu. Važno je da deca znaju ko je bio Sveti Sava, odnosno Rastko Nemanjić, to je naša istorija i moramo je svakodnevno čuvati od zaborava. Idemo u korak sa tehnologijom, ali deca moraju da znaju ko smo i odakle smo - poručila je Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja.

Nakon što je osveštan slavski kolač, upriličen je zanimljiv i raznovrstan program učenika škole.

Subotičke škole obeležile Savindan

Subotičke škole obeležile Savindan

Prigodnim kulturnim programom, koji je započeo sečenjem slavskog kolača i himnom prvom srpskom prosvetitelju, obeležena je školska slava Sveti Sava i u OŠ "Ivan Goran Kovačić". Učenicima, nastavnicima, roditeljima i gostima škole, obratila se direktorka Branka Bešlić, podsećajući na misiju i viziju Svetog Save.

- Sveti Sava je znao koliko je obrazovanje važno, jer je znao da istinski obrazovati znači uobličiti obraz i biti Božijim čovekom. Uspešno obrazovanje i vaspitanje njegovog vremena značilo je da dete postane čovek, a čovek svetitelj, kao što to Sava i postao, što treba da nam služi na ugled svima. Kada razmišljamo o Svetom Savi shvatamo da on nije samo čovek naše prošlosti, već i čovek naše sadašnjosti, kao i čovek srpske i svehrišćanske budućnosti. Zato je Sveti Sava ne samo naš učitelj, već i naš prvi veroučitelj - poručila je Bešlić.

Subotičke škole obeležile Savindan

Subotičke škole obeležile Savindan

Kuma slave ove godine je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, koja je praznik čestitala prisutnima uz reči da vera u Svetog Savu nije samo ono što se uči u školi i što je predviđeno školskim programom, već i ono što se stiče rođenjem i nosi iz kuće.

- Tako da svi mi roditelji imamo jednu misiju koju nam je ostavio Sveti Sava, a to je da decu naučimo onim vrednostima koje je nam je ostavio u amanet - rekla je Stevanović. - U vremenu koje predstavlja opasnost za očuvanje identiteta, mi imamo pred sobom vrlo jasan zadatak, a to je da život, značaj i delo Svetog Save ne smemo da zaboravimo, jer bismo na taj način izbrisali i zaboravili sebe. Sveti Sava je uspeo da pomiri ono što je naizgled nepomirnljivo i da napravi jednu vrstu harmonije, da u jedan sklad stavi rodoljublje i ljubav prema čovečanstvu, crkvu i državu, autoritet i slobodno stvaralaštvo i još mnogo toga, a to nam je zapravo putokaz kojim treba da koračamo i danas, bez obzira na poteškoće koje imamo, da sa puno vere, nade i optimizma gledamo u budućnost.

Subotičke škole obeležile Savindan

Svečano je bilo i u Gimnaziji "Svetozar Marković", gde je u prigodnom programu po prvi put učestvovalo KUD "Mladost", uveličavši na taj način proslavu školske slave. Kako je istakao direktor Veselin Jevtić, Gimnazija u svom okviru nosi suštinu svetosavske ideje, a to je prosveta kroz čovekoljublje.

- Okupljeni duhom zajedništva, mi smo tu da izvršavamo najsvetiji zadatak, da podižemo ove mlade ljudi koji su nam povereni od strane njihovih roditelja i ovoga društva u celini - istakao je Jevtić. - Vođeni delovanjem i idejama prvog srpskog prosvetitelja, upravljamo se ka čoveku kao izvoru svega mislećeg i duhovonog. Negujemo kod naše dece one ideje koje je upravo Sveti Sava utemeljio kao suštinske kroz sve spise koji su nam od njega ostali. Delo Svetoga Save zavet je svima nama da negujemo svoj jezik, pismo, kulturu i tradiciju, da vaspitavamo decu u duhu njegovog zaveštanja.

Svečanim programom i obrtanjem slavskog kolača, Savindan je obeležen i u OŠ "Jovan Mikić". Svečanosti je prisustvovao veliki broj đaka i zvanica, među kojima i gradonačelnik Bogdan Laban. Kao što običaji nalažu, čast da bude kum školi ove godine pripala je Srđanu Samardžiću, članu Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicijа i međunarodnu saradnju.

Subotičke škole obeležile Savindan

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da na ovaj veliki dan, vašu i našu školsku slavu, govorim o Svetom Savi, svetioniku svih nas. On je uz lični primer iskrenog i pravog hrišćanina, koji je u vremenu u kome je živeo, propovedajući vanvremenske vrednosti i ideale, pomirio u sebi sve izazove svoga vremena, koji su i izazovi našeg vremena - poručio je Srđan Samardžić. - Prateći njegovo propovedanje i njegove vrednosti, tim sa kojim radim i ja, svakodnevno se trudimo da našu Suboticu učinimo mestom za lepše odrastanje naše dece.

Učenica 6b razreda OŠ "Jovan Mikić", Kalina Reković, smatra da je značajno obeležavati ovaj dan i setiti se prvog srpskog arhiepiskopa.

- Rastko Nemanjić je svoj presto, odnosno vlast, ostavio i otišao u hram da se zamonaši i da ceo život posveti bogu i da se moli za srpski narod. To je veoma značajna ličnost u srpskoj istoriji - rekla je Kalina.

Subotičke škole obeležile Savindan

Izvor: Subotica.com

Savindan u OŠ "Matko Vuković" i otvaranje 5. Dečjih svetosavskih dana

Savindan u OŠ "Matko Vuković" i otvaranje 5. Dečjih svetosavskih dana Savindan u OŠ "Matko Vuković" i otvaranje 5. Dečjih svetosavskih dana Savindan u OŠ "Matko Vuković" i otvaranje 5. Dečjih svetosavskih dana Savindan u OŠ "Matko Vuković" i otvaranje 5. Dečjih svetosavskih dana Savindan u OŠ "Matko Vuković" i otvaranje 5. Dečjih svetosavskih dana Savindan u OŠ "Matko Vuković" i otvaranje 5. Dečjih svetosavskih dana Savindan u OŠ "Matko Vuković" i otvaranje 5. Dečjih svetosavskih dana Savindan u OŠ "Matko Vuković" i otvaranje 5. Dečjih svetosavskih dana
Pogledaj ostale fotografije

Savindan u OŠ "Sečenji Ištvan"

Savindan u OŠ "Sečenji Ištvan" Savindan u OŠ "Sečenji Ištvan" Savindan u OŠ "Sečenji Ištvan" Savindan u OŠ "Sečenji Ištvan" Savindan u OŠ "Sečenji Ištvan" Savindan u OŠ "Sečenji Ištvan" Savindan u OŠ "Sečenji Ištvan" Savindan u OŠ "Sečenji Ištvan"
Pogledaj ostale fotografije

Savindan u OŠ "Ivan Goran Kovačić"

Savindan u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Savindan u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Savindan u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Savindan u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Savindan u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Savindan u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Savindan u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Savindan u OŠ "Ivan Goran Kovačić"
Pogledaj ostale fotografije

Savindan u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović"

Savindan u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović" Savindan u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović" Savindan u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović" Savindan u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović" Savindan u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović" Savindan u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović" Savindan u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović" Savindan u Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović"
Pogledaj ostale fotografije

Savindan u OŠ "Jovan Mikić"

Savindan u OŠ "Jovan Mikić" Savindan u OŠ "Jovan Mikić" Savindan u OŠ "Jovan Mikić" Savindan u OŠ "Jovan Mikić" Savindan u OŠ "Jovan Mikić" Savindan u OŠ "Jovan Mikić" Savindan u OŠ "Jovan Mikić" Savindan u OŠ "Jovan Mikić"
Pogledaj ostale fotografije

Savindan u gimnaziji "Svetozar Marković"

Savindan u gimnaziji "Svetozar Marković" Savindan u gimnaziji "Svetozar Marković" Savindan u gimnaziji "Svetozar Marković" Savindan u gimnaziji "Svetozar Marković" Savindan u gimnaziji "Svetozar Marković" Savindan u gimnaziji "Svetozar Marković" Savindan u gimnaziji "Svetozar Marković" Savindan u gimnaziji "Svetozar Marković"
Pogledaj ostale fotografije

Savindan u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"

Savindan u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Savindan u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Savindan u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Savindan u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Savindan u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Savindan u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Savindan u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Savindan u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 6584
Povezane teme

Sveti Sava

školska slava sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.