Komentara: 6
Pregleda: 17733

Subotički košаrkaški veterani dominirali na Evropskom prvenstvu

04.07.2016. u 14:48h
Izvor: Subotica.com
Od 25. juna do 3. jula u Novom Sadu održano je IX Evropsko prvenstvo u košarci za veterane i veteranke na kojem je Srbija još jednom pokazala dominaciju, a veliki doprinos fantastičnim uspesima dali su Subotičani, nekadašnji igrači i igračice Spartaka.
Subotički košаrkaški veterani dominirali na Evropskom prvenstvu

Evropsko prvenstvo u Novom Sadu, deveto po redu, okupilo je preko 100 veteranskih ekipa, muških i ženskih, odnosno preko 2.000 učesnika. U konkurenciji veterana 35+ boje Srbije branila je ekipa "Komarci tigrasti" iz Subotice.

Veteranska ekipa Srbije A (35+) osvojila je srebrnu medalju pošto je u finalu poražena od Rusije (75:48). Na putu do finala u grupi Srbija A je u grupnoj fazi savladala Grčku i Sloveniju, dok je polufinalu savladana Srbija B.

Pored Rusije, Grčke i Slovenije među veteranima 35+ nastupila je i ekipa iz Estonije.

Ono što je posebno zanimljivo je da su subotičku ekipu činili veterani iz Subotice, kao i bivši igrači subotičkog Spartaka, što je svakako veliko priznanje za subotičku košarku, pogotovo uzimajući u obzir da je takmičenje pod okriljem FIBA, tj. FIMBA - ogranka FIBA za veteransku košarku.

Subotički košаrkaški veterani dominirali na Evropskom prvenstvu

Po rečima Bojana Đurića, veterana učesnika EP i trenera reprezentacije M35+, vice-šampionska pozicija u najmlađoj veteranskoj kategoriji je sigurno i više od očekivanog. Đurić se zahvalio sponzorima Lomax company i Industriji mesa "Topola" koji su pomogli da ekipa bude deo evropske smotre veterana, a posebno je odao priznanje i zahvalnost organizatorima na uspešno organizovanom prvenstvu.

Za Komarce tigraste (Srbija A) nastupili  su Vukoje Muhadinović, Bojan Đurić, Bojan Stantić, Miroslav Hinić, Miladin Krstić, Danko Milivojević, Nenad Čanak, Predrag Šuput, Jovan Sirovina, Ninoslav Medaković, Dragišа Pršić i Goran Banjanin, dok je ekipu vodio trener-igrač Bojan Đurić uz asistenciju pomoćnika Gorana Banjanina.

Osvajanjem srebrne medalje vetarani iz Subotice kvalifikovali su se za Svetsko prvenstvo koje će se naredne godine (jun 2017) održati u Italiji na jezeru Komo.

Veterani 35+ su džentlmenski čestitali članicama ženske ekipe Srbije koje su postale "kraljice" Evrope. Posebni značaj za nas ima i učešće šest Subotičanki u nacionlanom timu.

Šampionski tim Srbije popunjen Subotičankama

Subotički košаrkaški veterani dominirali na Evropskom prvenstvu

Uspeh veterana +35 je svakako za veliko poštovanje, ali njihove koleginice su se popele stepenicu više i postale vladarke Evrope. Srbija je u finalu deklasirala Hrvatsku rezultatom 72:33 (18:6, 19:14, 19:7, 16:6) i turnir završile ubedljivo i bez poraza.

U srpskom nacionalnom timu žena 30/35+ je nastupilo čak šest košarkašica iz Subotice - Monika Veselovski, Rada Vidović, Dejna Baki, Nelika Janek, Sandra Jurić i Suzana Maravić. U finalnom meču Vidović je postigla 9, dok je Veselovski stala na 5.

Ovim uspesima koji su posebno obradovali  Subotičane, treba dodati i da su veterani Srbije 60+ takođe osvojili titulu najbolje evropske ekipe pošto su u finalu po drugi put na turniru savladali Estoniju, ovaj put rezultatom 56:44.

Kao i uvek veteranski susreti su odlična prilika da se nekadašnji košarkaši i košarkašice dobro druže i evociraju uspomene, ali očigledno da kada se stane na parket i zauzmu "borbene pozicije" pod obručima stvari dođu na svoje mesto i još jednom se potvrdi ko je ko u košarkaškom svetu, a Srbija je tamo gde je oduvek bila - u samom vrhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 17733
Povezane teme

košarka

međunarodni turnir košarkaških veterana

košarkaški veterani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.