Komentara: 0
Pregleda: 8751

Subotički projekat GIS-a primer

01.04.2009. u 14:00h
Izvor: RTV Yueco
<p>Projekat gradskog Geografskog Informacionog Sistema u na&scaron;em gradu je započet 2004.godine u saradnji sa GTZ i Elektrotehnički univerzitet iz Minhena, kao i Građevinski fakultet i Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu.</p>
Subotički projekat GIS-a primer

Pilot projekat se sprovodi u Subotici, Somboru, Nišu, Valjevu i Kragujevacu, a po rezultatima Subotički se ocenjuje najuspešnijim. Studenti koji učestvuju na projektu zajedno sa svojim profesorima, mentorima i predstavnicima GTZ kancelarije posetili su lokalcije koje obrađuju u okviru semninarskih radova .

Marija Mandić je apsolvetkinja na fakultetu za Prostorno planiranje. Ona zajedno sa svojim kolegama za aplikacije za gradsko i ekološko planiranje koristi Geografski informacioni sistem.S

tudenti su podeljeni u četiri grupe i svako ima svoju temu.Izabrani moduli su: model katastra zelenih površina kao i analiza postojećih zelenih i rekreativnih površina za deo grada; biciklističke staze i model katastra zaštićenih spomenika kulture za zaštićeno jezgro Palića. Po završetku projekta, svi radovi biće prezentovani i predaće se lokalnoj samoupravi u Subotici.Učesnici sastanka su sa zadovoljstvom konstatovali da je Subotički GIS projekat u potpunosti udovoljio očekivanjima i Subotica je primer za druge gradove i opštine.

Cilj sastanka je i da se razvije saradnju sa obrazovnim ustanovama radi upoznavanja funkcije i praktičnog korišćenja Geografskog Informacionog Sistema. Projekat će se završiti 30.juna ove godine i najverovatnije nastaviti u januaru sledeće godine u drugačijoj formi, kažu u GTZ-u.Svi seminarski radovi studenata koji su GIS sistem primenili u Subotici biće predstavljeni u Begradu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 8751
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.