Komentara: 1
Pregleda: 2285

Subotičkim poljoprivrednicima predstavljen "eAgrar"

25.01.2023. u 13:57h
Izvor: Subotica.com
Umesto na papiru, poljoprivrednici će proceduru upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava i podnošenja zahteva za podsticaje podnositi elektronskim putem na platformi "eAgrar".
Subotičkim poljoprivrednicima predstavljen "eAgrar"

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva pozvali su poljoprivrednike koji imaju pametne telefone  da u Poštama preuzmu parametre za EID (identifikacioni lični broj) broj kako bi mogli da pristupe platformi "eAgrar". Oni poljoprivrednici koji nemaju pametne telefone potrebno je da u MUP-u preuzmu sertifikat koji u elektronskoj razmeni podataka  zamenjuje potpis neke osobe.

- Naši poljoprovredni proizvođači su upoznati da je od ove godine stupa na snagu aplikacija eAgrar, da se prijave više neće podnositi u Upravi za trezor u papirnoj formi, već se sve biti u elektronskoj formi – objašnjava Damir Varga iz Poljoprovredne stručne službe Subotice . - Aplikacija će zaživeti sredinom marta a prvi korak je da se registruju,  dobiju lični identifikacioni broj. Za to postoje dva načina jedan je  kvalifikovani elektronski potpis  sa ličnom kartom koja ima svoj pin kod i sve parametre za elektronski potpis a drugi je mobilna aplikacija „Consent ID“ i već smo počeli da izdajemo potvrde i pomažemo. Kada  instailiraju dolaze kod nas ili u poštu da im se instaliraju parametri i tako počnu da koriste "eAgrar" kad abude u funkciji.

Subotičkim poljoprivrednicima predstavljen "eAgrar"Iako možda deluje komplikovano, nadležni poručuju da nije tako a mlađi poljoprivrednici najavljuju da će pomoći starijima.

- Još uvek se upoznajemo sa  "eAgrarom", znamo da je to napredniji vid registracije, živimo u eri modernih tehnologija. Mislim da se niko nije registrovao još, skupljamo informacije, mi mlađi ćemo pomoći starijima, organizovaćemo se u mesnim zajednicama. Ubrzaće se dobijanje sredstava, što je nama seljacima najvažnije, da ne dođemo do toga da imamo dugovanja koja su nastala jer se proces odugovlačio. Verujem da će ovaj sistem zaživeti – smatra Stipan Lulić iz Verušića koji se na gazdinstvu od oko 20ak jutara bavi ratarstvom i mlekarstvom..

Ono što će "eAgrar" doprineti poljoprivrednim proizvođačima je brži upis, i obnova registracije poljoprivrednog gazdinstava. Zatim, promenu podataka u registru poljoprivrednih gazdinstva, kao i brže odobravanje zahteva i isplate samih podsticaja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2285
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.