Komentara: 1
Pregleda: 1403
Foto

Subotičko Društvo inženjera i tehničara čuva uspomenu na Đorđa Radića

27.09.2023. u 13:32h
Izvor: Subotica.com
Predavanjima u Velikoj većnici i izložbom o Đorđu Radiću, jednom od najvećih poljoprivrednih stručnjaka svog doba, Društvo inženjera i tehničara Subotice obeležilo je Inženjerski dan.
Subotičko Društvo inženjera i tehničara čuva uspomenu na Đorđa Radića

Kako okupljaju inženjere svih struka, tako su i predavanja bila raznolika. O poljoprivredi je govorila Hajnalka Bognar Pastor, o urbanizmu Relja Kovač, dok je Viktorija Aladžić izlagala činjenice o objektima u Ulici Braće Radić.

-Savez inženjera i teničara Srbije je stara i značajna organizacija, koja u ovoj godini slavi 155 godina svog postojanja. Okupljamo inženjere svih struka i imamo 53 organizacije u celoj Srbiji. U okviru aktivnosti koje inženjerskoj struci doprinose usavršavanju i školovanju je i ovaj mali naučni skup. Želimo da animiramo inženjere da se prikljče jer će im za licence trebati određen broj bodova koji se dobijaju izlaganjem radova na ovakvim skupovima – ističe Bogdan Vlahović, generalni sekretar Saveza inženjera i tehničara Srbije.

Subotičko Društvo inženjera i tehničara čuva uspomenu na Đorđa RadićaIzložba „Dr Đorđe Radić, poljoprivredni prosvetitelj i naučnik, perom i delom među svima najveći“ autora Dragana Draškovića i Olivere Ćosović, donosi pomalo zaboravljeno delo prvog inženjera i doktora nauka u Srba i rođenog brata Dušana Radića, u čijoj zadužbini se danas nalazi Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.

 -Dr Đorđe Radić je jedna inspirativna ličnost čija porodica je upravo iz Subotice. Oboležio je srpsku poljoprivredu u drugoj polovini 19. i početkom 20.veka i prvi je doktor nauka u oblasti poljoprivrede kod nas – predočava Olivera Ćosović. – Iza sebe je ostavio više od 40 knjiga, tri časopisa, više od 500 naučnih članaka...Možda nije bilo pravog trenutka i prilike da dođe u žižu javnosti, ali mi smo želeli da predstavimo ljude od značaja za našu nauku. Obzirom da posle više od veka od smrti dolazi u javnost to znači da mu je delo vanvremensko.

Subotičko Društvo inženjera i tehničara čuva uspomenu na Đorđa RadićaSubotički ogranak je osnovan 18.marta 1945. godine i u to vreme je bio je dan od prvih društvenih organizacija tehničkih stručnjaka.

- Nama je struka uvek na prvom mestu i pozivamo sve zainteresovane da se uključe u naše društvo. U poslednje vreme se sve više bavimo aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine, a naš cilj je saradnja sa drugim strukovnim organizacijama u zemlji i inostranstvu – dodaje Atila Nađ, predsednik subotčkog ogranka.

Subotičko Društvo inženjera i tehničara čuva uspomenu na Đorđa Radića

Izvor: Subotica.com
"Inženjerski dan" - predavanja i izložba "Inženjerski dan" - predavanja i izložba "Inženjerski dan" - predavanja i izložba "Inženjerski dan" - predavanja i izložba "Inženjerski dan" - predavanja i izložba "Inženjerski dan" - predavanja i izložba "Inženjerski dan" - predavanja i izložba "Inženjerski dan" - predavanja i izložba
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1403

Povezana vest

Povezane teme

inženjerski dan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.