Komentara: 3
Pregleda: 2088
Foto

Susret kolekcionara, 82. po redu, okupio brojne čuvare uspomena

03.04.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Srebrnjaci, novčanice i kovanice, ordenje koje datira čak i iz doba Austrougarske carevine, značke sportskih klubova iz predratnog perioda, poštanske markice, slike i oružje samo su deo bogatog opusa starih i vrednih predmeta koji su juče predstavljeni na 82. Susretu kolekcionara i sajmu antikviteta, održanom u Nepkeru.
Susret kolekcionara, 82. po redu, okupio brojne čuvare uspomena

Posle pauze zbog pandemije, ovogodišnjem susretu radovali su se kolekcionari iz svih krajeva naše zemlje. Ponosno su izložili kolekcije koje skupljaju decenijama, a nisu izostali ni brojni posetici koji su iskoristili priliku da obogate svoje zbirke.

- Prošle jeseni smo imali jedan manji susret, probu berzu koja je bila uspešna ali u mnogo manjem obimu. Ovoga puta je sve rasprodato, 111 mesta a došli su kolekcionari iz svih krajeva Srbije, ali i Hrvati, Slovenci, Mađari... Kao Jugoslavija u malom – kaže Silvester Gerlovič, predsednik Društva kolekcionara Subotice.  – Izloženi su biseri filatelije, razglednica, knjiga, slika, nakit, numizmatike od antike do danas, etnografski predmeti... Uprkos privrednim i političkim prilikama, kolekcionarstvo i dalje živi.

Susret kolekcionara, 82. po redu, okupio brojne čuvare uspomena

Svoju bogatu kolekciju izložio je Milutin Beatović iz Sente, koji skup u Subotici redovno posećuje.

- Na ovakvom mestu mlade generacije mogu da vide šta mi to čuvamo, kako izgleda tradicija sporta, privrede, štampe, kulture uopšte. Puno stvari je dragoceno za istoriju ovih krajeva – priča nam Milutin. – Kolekcionarstvom se bavim od gimnazijskih dana. Nekada nije bilo kluba ili ustanove koje nije imalo svoju značku. Svaka značka ima svoju vrednost. Najvrednije su stare sportske značke iz predratnog vremena.

Susret kolekcionara, 82. po redu, okupio brojne čuvare uspomena

Zbirku srebrnjaka izložio je i Bogdan, koji se numizmatikom bavi od svoje 12.godine.

- To prosto uđe u krvi. Ovo je velika ljubav i hobi koji ne može tek tako da se prekine – kaže kratko pokazujući nam stari kovani novac.

Susret kolekcionara, 82. po redu, okupio brojne čuvare uspomenaSusret kolekcionara, 82. po redu, okupio brojne čuvare uspomena

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2088

Povezana vest

Povezane teme

antikviteti subotica

izložba antikviteta subotica

susret kolekcionara subotica

društvo kolekcionara subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.