Komentara: 6
Pregleda: 3117
Foto

Sutra počinje 29. Festival evropskog filma Palić

15.07.2022. u 18:27h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem piscu i scenaristi Dušanu Kovačeviću na Letnjoj pozornici na Paliću sutra će početi 29. Festival evropskog filma.
Sutra počinje 29. Festival evropskog filma Palić

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena. Glavni takmičarski program nastavlja se sutra projekcijama filmova “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića i “Ne” Ditriha Brugemana. Do 22. jula ljubitelje sedme umetnosti očekuje više od 130 ostvarenja u 15 programskih selekcija i bogat prateći program.

Sutra počinje 29. Festival evropskog filma Palić- Nastao je 1992.godine, u najgore vreme, doba sankcija, kada nismo znali ni da li projektori na Letnjoj pozornici mogu da emituju filmove. Oko deset godina smo tražili koncepciju festivala i 2003. postaje Festival evropskog filma, na opšte čuđenje okoline, i od te godine počinje nova etapa u razvoju. Ponosan sam što se taj izazov isplatio – podsetio je Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma. - Činjenica da među nagrađenima imamo Duška Kovačevića, Igora Gala i Mišela Aznavičijusa, koji će primiti nagrade, dovoljni govori o festivalu. Da ništa do sada nismo uradili, a jesmo, ovo bi bilo dovoljno. Dobitnici „Lifke“ su retrovizor ovog festivala, nema onoga ko je dobio ovu nagradu a da nije dobrano zadužio kinematografiju.Ove godine obećavamo dobre filmove, koji imaju relaksirajuću notu, razgovore sa ljudima koji su ih stvarali, mnogo zanimljivih sadržaja.

Takmičarski program “Paralele i sudari” biće otvoren u nedelju u bioskopu "Abazija" na Paliću projekcijama filmova “Budale” Tomaša Vasilevskog i “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija.

U okviru takmičarskog programa biće prikazani i „Devojački film“ Ali Hapasalo, „Magnetna rezonanca“ Kristiana Mungia, “Vesele devedesete“ Lorenca de Karvala, „Muka mi je od sebe“ Kristofera Boglija, „Nežno“ Lasla Čuja, „Rimini“ Ulriha Seidla, „Blizu“ Lukasa Donta, „Pušenje izaziva kašalj“ Kventina Dupoa, „Rez“ Mišela Aznavičijusa i „Pamfir“ Šobukova.  Koji će filmovi biti ovenčani „Zlatnim tornjem“  i drugim nagaradama odlučiće žiri koji će predvoditi Katrijel Šori, najveće ime izraelske filmske produkcije. Sa njim će biti filmski prodicent Lorna Ti, naša glumica Katarina Radivojević, reditelj Džošua Ti i Majkl MekMehon, producent iz Velike Britanije.

Sutra počinje 29. Festival evropskog filma PalićU selekciji „Paralele i sudari“, između ostalog, premijerno će biti prikazan film „Stric“ sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi.

- Filmovi su slika i prilika savremene kinematografije, u svim selekcijama, jer mnogi koji nisu u Glavnom programu zaslužuju da budu prikazani na Letnjoj pozorinici – dodaje Miša Mogorović, programski direktor FEF.

Po rečima Ilije Tatića, direktora Otvorenog univerziteta, čeka nas zanimljiv festival koji će biti na nivou prethodnog, a koji je bio među najboljima.

Sutra počinje 29. Festival evropskog filma Palić- Ovo je bilo jedno od složenijih festivala koje je trebalo pripremiti i zahvaljujem se svima koji su učestvovali u organizaciji. Pozivam sugrađane da dođu i da posete neki od programa. Imamo koncepcijski kvalitet i imaćemo mnogo gostiju, gotovo iz svih filmova koji će biti prikazani – ističe Tatić.

Cena ulaznica se nije menjala, na Letnjoj pozornici za dva filma košta 300 a projekcije u programu „Paralele i sudari“ nalaćuju se 200 dinara. Ostali programi su besplatni.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije povodom početka 29. Festivala evropskog filma na Paliću Konferencija za medije povodom početka 29. Festivala evropskog filma na Paliću Konferencija za medije povodom početka 29. Festivala evropskog filma na Paliću Konferencija za medije povodom početka 29. Festivala evropskog filma na Paliću Konferencija za medije povodom početka 29. Festivala evropskog filma na Paliću Konferencija za medije povodom početka 29. Festivala evropskog filma na Paliću Konferencija za medije povodom početka 29. Festivala evropskog filma na Paliću Konferencija za medije povodom početka 29. Festivala evropskog filma na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 23 časova
Komentara: 6
Pregleda: 3117
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.