Komentara: 0
Pregleda: 198

Sutra počinje 31. Festival evropskog filma na Paliću

19.07.2024. u 14:56h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji glumici Anici Dobroj u kategoriji domaćih stvaralaca, direktoru fotografije Fedonu Papamihaelu u kategoriji inostranih stvaralaca, i reditelju Ademiru Kenoviću, laureatu Regionalne Lifke ival će na Letnjoj pozornici početi 31. Festival evropskog filma Palić.
Sutra počinje 31. Festival evropskog filma na Paliću

Iste večeri Glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma "Sva lica dobrote" reditelja Jorgosa Lantimosa.  Uz njega, Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čine filmovi "Svetlost bledi" (Gruzija) Fedona Papamihaela, Čovek magnet" (Belgija) Gust Van Der  Bergea, "Kalmanov dan" (Mađarska) Sabolča Hajdua, "Poslednji od Jevreja" (Francuska) Noea Debrea, "Kad svane dan" (Island) Runara Runarsona, "Proslava" (Hrvatska) Bruna Ankovića, "Andreina ljubav" (Španija) Manuela Martina Kuenke, "Sinovi" (Danska) Gustava Melera, "78 dana" (Srbija) Emilije Gašić, "Devojka sa iglom" (Danska) Magnusa fon Horna, i "Drugi čin" (Francuska) Kventina Dipijoa (van konkurencije).

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari" biće prikazani filmovi: "Svetla" (Češka) Beate Parkanove, "Zauvek - zauvek" (Ukrajina) Ane Burjačkove, "Kjuka: pred kraj leta" (Grčka) Kostasa Karamuntanisa, "Suočen sa gravitacijom" (Mađarska, Fésős András), "Bosanski lonac" (Hrvatska) Pava Marinkovića, "Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija" (Litvanija) Tomasa Vengrisa, "Rana oklevanja" (Turska) Selmana Nadžara, "8 prizora na jezeru Biva" (Estonija) reditelja Marka Rata, "Osmeh sudbine" (Poljska) Andžeja Jakimovskog, i "Panoptikon" (Gruzija) Džordža Siharulidzea .

- Neke godine su bolje, neke lošije, ali smo dali sve od sebe da predstavimo dobru evropsku filmsku godinu i to filmovima koji će imati srpsku, a mnogi i regionalnu premijeru. Imamo veliki broj naslova, pažljivo filtriranih kroz različite selekcije, koji publici daju mogućnost da pogleda filmove po svom ukusu – najavljuje Miroslav Mogorović, programski direktor FEF. - Uspeli smo da sačuvamo programsku zaokruženost, naše programske celine daju od geografskih, umetničkih do tematskih okruženja, neki u formi, neki u suštini. Glavni program je izuzetan, slika i prilika dobre autorske godine, filmovi će sigurno imati svoje refleksije i na izborima za nagradu Američke akademije „Oskar“. Zatvaramo filmom koji je otvorio Kanski festival, tu je i domaći film debitantkinje Emilije Gašić koji niže uspehe širom Evrope, imamo predstavnike regionalne kinematografije...

Tokom trajanja festivala, na programu će biti prikazani i filmovi u okviru selekcija Mladi duh Evrope, Galicija u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, i selekcija Studentski film. Na programu će biti i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.

- Sve je moglo na ovom festivalu da se desi, sem da ga ne bude. Od kako je 2016. proglašen za najbolji evropski festival ima podršku evropske zajednice, koja podrazumeva kontinuitet. I ove godine imamo 150 filmova u 17 celina. Nikada do sada nisam pre početka nisam govorio da imamo dobar festial a sada sa punom odgovornošću mogu da kažem da će ovo biti najveći filmski bioskom u Evropi u ovom trenutku – naglašava Radoslav Zelenović. – Festivali su živi organizmi, oni se formiraju do poslednjeg časa. Morali smo da se lišimo nekih stvari, kao što je knjiga „Dodir večnosti“, kataloga, festivalskih novina... Ali to ne znači da ako ispunimo kompletan finansijski plan do kraja godine ne oštampamo knjigu o dobitnicima „Lifke“.

Osim filmskog programa, i ove godine sve posetioce na Paliću očekuje i bogat prateći program. U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica biće postavljena izložba posvećena legendi srpskog glumišta Bati Živojinoviću, svako festivalsko veče očekuju nas koncerti u bašti bioskopa Abazija. U stručnom delu festivala biće organizovana međunarodna radionica filmske kritike sa polaznicima iz devet zemalja, panel diskusija o položaju žena u filmskoj industriji, kao i radionica Arthouse celuloid kinematografije koju vodi španska umetnica Karla Andrade. Program će upotpuniti izložba portretne karikature, promocije knjiga i panel diskusije. Biće predstavljena i dva festivala: Alexandre Trauner Art/Film Festivаl iz Solnoka u Mađarskoj, i novosadski 21114 Film Fest.

- Prethodnih desetak dana uživali smo u predfestivalskom programu, a sutra počinje najvažniji deo Festivala evropskog filma Palić. Programske celine su identične kao pretodnih godina, imamo bogat festivalski program i prateće sadržaje i pozivamo sugrađane da dođu i uživaju u kvalitetnim sadržajima. Učinili smo sve što je u našoj moći da učinimo da i ovaj festival bude na nivou prethodnih koji su nas pozicionirali kao jedan od najznačajnijh u Srbiji i šire – dodaje Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta FEF.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 19 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 198
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.