Komentara: 2
Pregleda: 1703

Sutra počinje "Festival sećanja"

23.10.2024. u 09:18h
Izvor: Subotica.com
U bioskopu „Aleksandar Lifka” sutra počinje dvodnevni "Festival sećanja ", čiji je cilj očuvanje srpske kulturne baštine ali i razvoj moderne višemedijske produkcije.
Sutra počinje "Festival sećanja"

Festival se održava u najstarijem bioskopu u našoj zemlji, koji obeležava 113 godina postojanja.

- Počećemo u četvrtak u 17 časova kada ćemo položiti vence na bistu Aleksandra Lifke. Takođe,u holu bioskopa biće postavljena izložba "U sećanje na Aleksandra Lifku". Tome će prisustvovati i Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke,koji će održati predavanje u 19 časova i reditelj Darko Bajić, koji će se predstaviti svojim filmom „U ime naroda” od 20 časova - najavljuje Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa „Aleksandar Lifka”.

Narednog dana planirane su radionice, razgovori, izložbe... Radionicu za osnovce na temu filma vodiće Miomir Rajčević, a biće predstavljena i knjiga „Film u svetu estetike i metodike nastave filozofije”, prof. Dragana Krstića, profesora filozofije u penziji.

- Radionice za decu će biti formati od 5 do 30 minuta, dokumentarne i igrane, koji su bile na festivalu „Prix Jeunesse”. Pored edukativnih sadržaja, treba pomenuti da se uvek trudimo da otkrijemo mlade autore. Taki će se predstaviti film „Sinema i Sofija“ po scenariju Dragana Krstića a u režiji Monje Vuković i film Stefana Oroveca, „Fotografije naših poljana”, koji će predstaviti sam autor, u razgovoru sa Mihajlom Plankošem - kaže Darko Kovačević.

PROGRAM:

Četvrtak, 24. oktobar:

  • 16h - „Prix Jeunesse International“ – Radionica za osnovce: Miomir Rajčević, Medijski edukativni centar Beograd
  • 17h - Polaganje venca i komemoracija Lifki Šandoru
  • 17:15h - „Ognennyy Lis“, dokumentarna prirodnjačka avantura (Rusija, 2024, 84 min). Režija: Dmitrij Špilenok
  • 19h - Izložba: „U sećanje na Aleksandra Lifku“ – hol Art bioskopa „Lifka“
  • Otvaranje izložbe i festivala
  • 19:15h - Predavanje: „Stari srpski film: Istine, zablude, misterije“ - (Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke)
  • 20h - Film: „Ime naroda“ (Srbija, 2019, 119 min). Scenario: Milovan Vitezović, režija: Darko Bajić
  • 22h - Razgovor sa režiserom: Darko Bajić, reditelj

Petak, 25. oktobar:

  • 16h - „Film u svetu estetike i metodike nastave filozofije“ – prof. Dragan Krstić – razgovor sa autorom, vodiće prof. Sava Samardžić
  • 16:30h - Film: „Sinema i Sofija“, Režija: Monja Vuković, scenario: Dragan Krstić
  • 17:30h - „Prix Jeunesse International“ – Radionica za srednjoškolce: Miomir Rajčević, Medijski edukativni centar Beograd
  • 19h - Film i razgovor sa autorom: „Fotografije naših poljana“ (Srbija, 2024, 20 min). Režija i scenario: Stefan Orovec
  • 20h - Film: „Nebo" (Rusija, 2021, 110 min). Scenario i režija: Igor Kopilov, uz obraćanje autora

Ulaz je beplatan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 16 časova
Komentara: 2
Pregleda: 1703
Povezane teme

aleksandar toković

festival sećanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.