Komentara: 1
Pregleda: 1530
Foto

Sutra počinju 21. Dani Balinta Vujkova

18.10.2022. u 14:14h
Izvor: Subotica.com
Centralna tema ovogodišnjih Dana hrvatske knjige i reči, Dana Balinta Vujkova je "storytelling", odnosno pričanje priča. Četvorodnevni program obuhvatiće brojne radionice namenjene deci preškolskog i školskog uzrasta, naučno-stručni skup za bibliotekare, kao i multimedijalno književno veče.
Sutra počinju 21. Dani Balinta Vujkova

Uz radionice namenje deci predškolskog i školskog uzrasta koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, i ove godine na programu je veliki naučno-stručni skup u kom će učestvovati više od 200 bibliotekara iz regiona. Skup će biti održan u petak i subotu, sa početkom od 9h, u čitaonici Gradske biblioteke.

- Tema ovogodišnjeg skupa je "Storytelling - za decu i odrasle, ljudi i priče". Očekujemo direktno učešće oko 70 bibliotekara iz Srbije i Hrvatske, dok još oko 120 bibliotekara iz regiona pratiti skup onlajn. Program je sačinjen od dva izlaganja, odnosno Tanja Graovac iz Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina predstaviće storytelling radionice za decu u kulturi, dok će Danica Leštek iz Osnovne škole "Donja Stubica" iz Hrvatske govoriti o pričanju bajki, priča i legendi kao delu bibliotekarske prakse. Biće predstavljeno i na desetine primera dobre prakse - najavljuje Bernadica Ivanković, predsednica Hrvatske čitaonice koja ove godine slavi dve decenije postojanja.

Sutra počinju 21. Dani Balinta VujkovaU okviru manifestacije, biće predstavljene i dve knjige, odnosno Zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučno-stučnog skupa bibliotekara, kao i šesto izdanje izabranih dela Balinta Vujkova pod nazivom "Basne i pripovetke".

Čini se da je veoma važno da deci iznova približimo temu pripovedanja, važno je i da nauče kako sami da interpretiraju pročitanu basnu ili pripovetku. Verujem da će ova knjiga u mnogim kućama ostati kao temelj za očuvanje maternjeg narodnog govora - kazala je Katarna Čeliković, predsednica Organizacionog odbora manifestacije. 

Sutra počinju 21. Dani Balinta VujkovaU petak, u HKC "Bunjevačko kolo" na programu je multimedijalno književno veče u okviru kog se, sada već tradicionalno, dodljeuju nagrade iz oblasti književnosti.

- I ove godine dodelićemo nagradu "Emerik Pavić" za najbolju knjigu u 2021. godini, kao i naradu "Tomo Vereš" za najbolju knjigu na polju nauke i publicistike od 2019. do 2021. godine. Nagrada za životno delo pripala je Ruži Silađev iz Sonte, književnici koja osim zavičajne tematike neguje i sončansku ikavicu - ističe Čeliković.

Program 21. Dana Balinta Vujkova

Sreda, 19. oktobar

  • Poseta osnovnoj školi u Monoštoru

Četvrtak, 20. oktobar

  • 13:00 HKC "Bunjevačko kolo" - Narodna književnost, program za decu predškolskog i školskog uzrasta
  • 18:30 Gimnazija "Svetozar Marković" - program za srednjoškolce iz Gimnazije, Politehničke škole i Srednje medicinske škole

Petak, 20. oktobar

  • 9:00 Gradska biblioteka - stručni skup bibliotekara na temu storytellinga
  • 14:30 polaganje venca na bistu Balinta Vujkova
  • 19:00 HKC "Bunjevačko kolo" - multimedijalno veče

Subota, 21. oktobar

  • 9:00 Gradska biblioteka - stručni skup bibliotekara na temu storytellinga
Izvor: Subotica.com
Dani Balinta Vujkova - Dani hrvatske knjige i reči Dani Balinta Vujkova - Dani hrvatske knjige i reči Dani Balinta Vujkova - Dani hrvatske knjige i reči Dani Balinta Vujkova - Dani hrvatske knjige i reči Dani Balinta Vujkova - Dani hrvatske knjige i reči Dani Balinta Vujkova - Dani hrvatske knjige i reči Dani Balinta Vujkova - Dani hrvatske knjige i reči Dani Balinta Vujkova - Dani hrvatske knjige i reči
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1530
Povezane teme

dani balinta vujkova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.