Komentara: 2
Pregleda: 2198

Sutra se obeležava Svetski dan dece obolele od raka

14.02.2015. u 14:59h
Izvor: Subotica.com
Svetski dan dece obolele od raka obeležava se i u našoj zemlji, 15. februara. Procenjuje se da u Srbiji svake godine od nekog karcinoma (raka) oboli od 300 do 350 najmlađih, što čini jedan do dva procenta od ukupnog broja obolelih od ove teške bolesti. Tokom 11 meseci 2014. godine u Severnobačkom okrugu nije bilo smrtnog ishoda od maligne bolesti (raka) u starosnoj kategoriji do 18 godina.
Sutra se obeležava Svetski dan dece obolele od raka

Prema navedenoj proceni Srbija ne odudara od svetske statistike. Savremena terapija, uz uslove lečenja u našoj zemlji, omogućava potpuno izlečenje više od dve trećine obolelih. U Americi i nekim zapadnim zemljama procenat izlečenja je i do 80 odsto, ukoliko je bolest rano otkrivena. Postoje oblici raka koje još uvek nije moguće izlečiti, ali savremena nauka može da uspori tok bolesti i produži vreme preživljavanja.

Lečenje malih onkoloških pacijenata se sprovodi prema određenom protokolu, i nema liste čekanja za terapiju zračenjem. Kod dece se najčešće javljaju leukemija, limfomi, zatim rak mozga, bubrega, mekih tkiva i kostiju. Veoma je lako zaključiti da primarna prevencija, odnosno sprečavanje nastanka bolesti, i sada ima ne merljiv značaj. U tom smislu treba istaći da je najznačajniji i najprošireniji spoljašnji faktor rizika za razvoj raka duvanski dim, odnosno smeša hemijskih supstanci koja se udiše i koja je toksična, kancerogena, radioaktivna, mutagena i koja stvara zavisnost. Najučestaliji poremećaji zdravlja kao i bolesti (među njima i rak) dolaze posledično, delovanjem određenih faktora. U mnogim slučajevima to bi se moglo sprečiti isključivanjem faktora - duvanskog dima iz života, i prostora. Ovaj faktor rizika za zdravlje lako je ukloniti i to ne košta ništa, već je to dobitak u svakom smislu. Poznato je da razvoj i sazrevanje organa nisu rođenjem završeni, pa štetni uticaji u tom periodu deluju još snažnije, i zbog toga su život i zdravlje još nerođenih i najmlađih najugroženiji! Upravo zbog toga treba istaći jedan od rezultata Istraživanja zdravlja stanovništva R. Srbije iz 2013. godine: izloženost duvanskom dimu u zatvorenom prostoru je 54,4%. Deca izložena delovanju duvanskog dima češće oboljevaju od malignih bolesti karakterističnih za dečji uzrast, ali i kasnije u životu (i to ne samo od malignih bolesti).

Ove godine se Svetski dan dece obolele od raka obeležava uz slogan: "Seti se! Svaki dan!" Slogan naglašava značaj primarne prevencije u svakodnevnom životu, kao i činjenicu da je potrebno svakog dana hodati u susret svom zdravlju, i zdravlju svoje porodice, potomstva.

Tokom 11 meseci 2014. godine u Severnobačkom okrugu nije bilo smrtnog ishoda od maligne bolesti (raka) u starosnoj kategoriji do 18 godina.

Prema podacima Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Dalje se navodi da je od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u oko 70% slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči. U Srbiji se od raka godišnje leči oko 500 dece. Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 80%, a terapija traje 105 nedelja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2198
Povezane teme

rak

svetski dan borbe protiv raka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.