Komentara: 0
Pregleda: 840

Sutra u Gradskom muzeju predavanje "Recepcija gostovanja Džozefine Bejker u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu 1929."

28.09.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Sutra u Gradskom muzeju predavanje "Recepcija gostovanja Džozefine Bejker u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu 1929."

U Gradskom muzeju, sutra od 18h, biće održano predavanje istoričarke umetnosti Klare Evetović pod nazivom "Suknja od banana- Crna Evropa i drugi stereotipi - recepcija gostovanja Josephine Baker u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu 1929. godine". Ovo predavanje biće realizovano i na mađarskom jeziku, 6. oktobra od 18h.

- Divljenje i odbojnost građana Evrope na početku 20. veka prema svemu "crnom" - od američkog džeza, preko čarlstona do afričke plemenske umetnosti, posebno su kulminirali u odnosu prema pevačici, plesačici i glumici Džozefini Bejker. Osim Pariza, ova francuska umetnica afroameričkog porekla uživala je veliku popularnost u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu. Na predavanju će biti reči o pozitivnim i negativnim stereotipima njene ličnosti, prvenstveno kroz prizmu gostovanja u Zagrebu 1929. godine, analizirajući kako je tadašnje društvo našeg regiona percipiralo jednu talentovanu crnu izvođačicu. Predavanje će se osvrnuti i na dva afrička motiva prikazana na plakatima Dušana Jankovića koji se mogu videti u sklopu gostujuće izložbe "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić" koji takođe pružaju uvid u karakteristične fenomene epohe, pre svega u negrofiliju i negrofobiju - objašnjavaju iz subotičkog Gradskog muzeja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 840
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

predavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.