Komentara: 10
Pregleda: 6275

Suzbijanje komaraca od četvrtka

30.06.2020. u 14:44h
Izvor: Subotica.com
Prskanje komaraca sa zemlje sprovodiće se od 2. do 8. jula, u periodu od 18 do 23 časa, na teritoriji naselja Centar I, II i III, Prozivka, Bajnat, Dudova šuma, Palić, Kertvaroš, Mali Radanovac, Novi grad i Aleksandrovo.
Suzbijanje komaraca od četvrtka

Kako navode iz  Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, suzbijanje komaraca na teritoriji Grada Subotice ove godine je počelo početkom maja, tretmanom larvi komaraca. Tretman je ponovljen početkom juna, a treći krug larvicidnog tretmana je realizovan u periodu od 22. do 29. juna. Dodaju da je krajem maja urađen i prvi krug podele tableta protiv larvi komaraca za domaćinstva na 10 štandova u Subotici, Paliću, Čantaviru i Bajmoku, dok se naredna podela planira u tokom jula.

- Što se tiče suzbijanja odraslih komaraca, od 26. do 27. juna je izvršen monitoring, odnosno utvrđivanje brojnosti komaraca, nakon čega je 29. juna Sekretarijatu dostavljen zahtev za davanje saglasnosti za tretman odraslih komaraca sa zemlje u periodu od 2. do 8. jula na površini od 2.370 hektara. Tretmanom će biti obuhvaćeno 12 mesnih zajednica na teritoriji Grada Subotice, uključujući urbani i turistički deo Palića. Dalji tok akcije suzbijanja komaraca, odnosno njena dinamika i obim, zavisiće od utvrđene brojnosti komaraca, klimatskih faktora, dodatnih potreba zbog održavanja manifestacija i slično - navode iz nadležnog Sekretarijata.

Suzbijanje komaraca od četvrtkaNa pitanje zbog čega je ove godine javna nabavka tretmana raspisana nešto kasnije nego što je to uobičajeno, iz Sekretarijata pojašnjavaju da je prošle godine zaključen okvirni sporazum za uslugu suzbijanja komaraca na dve godine, kojim su planirane količine tretmana protiv komaraca za 2019. i 2020. godinu.

- Međutim, s obzirom na to da je 2019. godina bila izuzetno specifična po klimatskim faktorima koji su pogodovali enormnom razvoju brojnosti komaraca, u 2020. godini je planirana javna nabavka kojom bi se obezbedile dodatne količine tretmana odraslih komaraca sa zemlje i to u obimu od 4.500 hektara - pojašnjavaju iz nadležnog Sekretarijata. - Kao i prethodnih godina, ugovoreni su larvicidni biološki i hemijski tretmani raspodela BTI tableta protiv larvi komaraca stanovništvu i tretmani odraslih komaraca sa zemlje i iz vazduha. Takođe, u skladu sa dosadašnjom praksom, planirano je da se tretmanima obuhvati ceo obim naseljenih površina na celoj teritoriji Grada Subotice. 

Suzbijanje komaraca sa zemlje sprovodiće se od 2. do 8. jula, u vremenu od 18 do 23 časa, na teritoriji mesnih zajednica Centar I, II i III, Prozivka, Bajnat, Dudova šuma, Palić, Kertvaroš, Mali Radanovac, Novi Grad i Aleksandrovo. 

Tretman će se sprovesti prvog dana u okviru navedenog termina, u odsustvu padavina, vetra i bez ekstremno visokih spoljnih temperatura, radi se ULV tehnikom, preparatom na bazi aktivne materije deltametrin koji je toksičan za pčele, te se mole pčelari da svoje košnice zatvore ili uklone na udaljenost od najmanje pet kilometara od mesta tretmana. Dejstvo preparata traje tri dana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6275

Povezane vesti

Povezane teme

komarci u Subotici

komarci Subotica

zaprašivanje komaraca

tablete za komarce

suzbijanje komaraca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.