Komentara: 4
Pregleda: 978

Svake sekunde u svetu četiri žene dobiju dijagnozu raka dojke

25.10.2024. u 08:21h
Izvor: Subotica.com
Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu – svake sekunde ovu dijagnozu dobiju četiri žene, godišnje čak 2,2 miliona žena. U Srbiji se svake godine otkrije više od 4.000 novih slučajeva raka dojke, dok nažalost, 1700 žena izgubi bitku s ovom opakom bolešću. U Severnobačkom okrugu su prošle godine 54 žene izgubile ovu bitku, dok se u Opštoj bolnici lečilo njih 103.
Svake sekunde u svetu četiri žene dobiju dijagnozu raka dojke

Ovo su podaci sa kojima dočekujemo još jedan Pink oktobar – mesec posvećen borbi protiv ove opake bolesti, uz poruku stručnjaka da ova neslavna statistika može biti drugačija, jer je rak dojke izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme. Iako je naša zemlja po broju oboljevanja slična zemljama u okruženju (60 do 70 na 100.000 stanovnika), sa stopom smrtnosti od 20,6 na 100.000 žena, Srbija je među vodećim zemljama u Evropi zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi.

 - To možemo da promenimo i svakako rad na preventivi ima za cilj da smanjimo ove stope smrtnosti, zato što sva istraživanja i iskustva zemalja koje su počele mnogo ranije sa sprovođenjem skrining programa kažu da 90 procenata onih koje obole mogu da se izleče i oni govore o desetogodišnjem periodu preživljavanja, mi nažalost govorimo o petogodišnjem periodu i o tome da se gotovo kod dve trećine obolelih rak otkrije u uznapredovalom stadijumu, kada su šanse za izlečenje mnogo manje - ističe dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

U borbi sa rakom dojke najvažnija je prevencija

Povodom Pink oktobra, u našem gradu će 25. oktobra biti organizovane i sledeće aktivnosti: Promotivna akcija „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“ u terminu od 16 časova u prostorijama Crvenog krsta Subotica – planirani su: razgovor „Mogućnosti prevencije raka dojke“ – dr Nada Kosić Bibić ipreventivni pregledi: palpatorni pregled dojke, određivanje BMI i kompozicije tela i saveti lekara Podrška obolelim ženama: „Provera interakcije lekova u terapiji obolelih žena“ planirana je u Apoteci Subotica, organak u Matije Gupca 26 i Braće Radić 118, u terminu od 8 do 19 časova. Farmaceuti Apotekarske ustanove Subotica će raditi proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova.

Kada govorimo o preventivi, onda su tu na prvom mestu zdravi stilovi života, samopregledi jednom mesečno, ali i mamografski pregledi, koji predstavljaju zlatni standard u ranoj dijagnostici, navode lekari.

 - Ključne poruke jesu, da ukoliko imate 40 godina odradite svoj pregled dojki, ukoliko imate više od 50 godina uradite mamografiju jednom u dve godine, ukoliko primetite bilo kakvu promenu na dojci javite se odmah lekaru, kako biste ušli što ranije u dijagnostiku, i ukoliko je neko u vašoj porodici imao rak dojke, preglede treba započeti od 30. godine života -  poručuje dr Verica Dronjak iz Doma zdravlja Subotica.

Svake sekunde u svetu četiri žene dobiju dijagnozu raka dojke

Da se rak dojke može pobediti, svedoče i iskustva žena okupljenih u Udruženju “Jedna uz drugu”.

- Mi to vrlo dobro znamo, jer smo iz sopstvenog iskustva videle kako je koja žena prošla u zavisnosti od toga u kom momentu je otkrila kancer i kako je posle toga u zavisnosti kad je otkriven, tako je i odabran način lečenja, pa su tako i ostale posledice i tragovi lečenja. Samim tim i kvalitet života zavisi od momenta u kom se kancer otkriva. I dalje ćemo kao udruženje delovati u tri pravca: preventive, podrške za vreme bolesti i nakon, u remisiji - rekla je Milica Pećerić, predsednica UG “Jedna uz drugu”.

 

Šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti" - podrška osobama koje se bore sa karcinomom dojke

Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo u Subotici je ponovo postavljen pokretni mamograf, kako bi žene imale priliku da urade skrining pregled. Informacije možete dobiti na brojeve telefona 024/552-791 i 601-180 radnim danom od 7 do 19 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 8 časova
Komentara: 4
Pregleda: 978
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

verica dronjak

pink oktobar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.