Komentara: 35
Pregleda: 9515

Svaki radnik ima pravo na minimum 20 dana godišnjeg odmora

07.07.2021. u 15:16h
Izvor: TV Subotica
Sezona godišnjih odmora polako se zahuktava, a većina će standardno iskoristiti letnje mesece za odlazak na odmor. Koliko se prilikom odabira termina godišnjeg odmora pitaju radnici, a koliko poslodavac, zavisi u velikoj meri od postignutog dogovora i od postojanja sindikata, jer u suprotnom, prema slovu Zakona, poslodavac ima puno pravo da sam odredi dinamiku odlaska na odmor.
Svaki radnik ima pravo na minimum 20 dana godišnjeg odmora

Iz Saveza samostalnih sindikata Subotice kažu da ove godine pritužbi nisu imali, ali to ne znači da ih nema.

- To je jedna priča, kada je ona uređena i kada sindikati funkcionišu, a dogovaraju sa poslodavcem i na neki način usklađuju i potrebe radnika, i potrebe poslodavca. Imate i drugu priču, da je poslodavac po Zakonu o radu u mogućnosti da vam potpisuje rešenje o godišnjem odmoru i da on neki put može da dozvoli kada vi želite, ali moguće je i da ne dozvoli zbog potrebe procesa rada. To je taj drugi deo, kada radnik ne može da uzme godišnji odmor kad hoće, zato što je takav Zakon o radu. Naravno, na osnovu svega toga, gde god da postoji sindikat, postoji dogovor i mi nemamo pismenih i usmenih primedaba na korišćenje godišnjih odmora, ali one sigurno postoje, samo nisu evidentirane i nama se ljudi oko toga nisu obraćali - kaže Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice.

Svaki radnik ima pravo na minimum 20 dana godišnjeg odmora

S druge strane, iz Inspekcije rada kažu da se u letnjim mesecima veliki broj zaposlenih javlja sa primedbama da im poslodavac ne omogućava korišćenje godišnjeg odmora u terminu kada žele, ali kako inspektor Božo Ivković pojašnjava, član 75. Zakona o radu propisuje obavezu poslodavca da se konsultuje sa radnikom, ali ga ta konsultacija dalje ne obavezuje.

- Poslodavac je taj koji prati proces rada u svom privrednom subjektu i on je taj koji donosi odluku kada će koji zaposleni koristiti godišnji odmor - objašnjava Ivković.

Svaki radnik ima pravo na minimum 20 dana godišnjeg odmora

Zakon dalje propisuje da poslodavac mora da donese rešenje o korišćenju godišnjeg odmora za svakog zaposlenog, ali mu ostavlja i mogućnost da ga promeni.

- Rešenje kojim se utvrđuje datum početka i datum okončanja tog dela godišnjeg odmora i vraćanja na rad, donosi se 15 dana pre datuma početka godišnjeg odmora, s tim što je u Zakonu o radu ostavljeno pravo poslodavcu da pet dana pre početka godišnjeg odmora može da promeni datum korišćenja godišnjeg odmora - precizirao je Ivković.

Minimum trajanja godišnjeg odmora je 20 radnih dana koje Zakonom pripada svakom radniku. On se može koristiti u delovima, prvi deo u kalendarskoj godini, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 35
Pregleda: 9515
Povezane teme

ištvan huđi

savez samostalnih sindikata subotice

inspekcija rada

božo ivković

godišnji odmor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.