Komentara: 1
Pregleda: 662

Svako može spasiti život - ključno je rano započinjanje reanimacije

16.10.2024. u 10:56h
Izvor: Subotica.com
Svake godine u našem gradu zabeleži se 170 slučajeva srčanog zastoja, a budući da se oni u najvećem broju slučajeva dešavaju u kućnim uslovima ali i na javnim mestima, brza reakcija i rano započinjanje KPR-a (kardiopulmonalna reanimacija), koje šansu za preživljavanje povećava 2 do 3 puta, su ključne.
Svako može spasiti život - ključno je rano započinjanje reanimacije

Srčani zastoj može se dogoditi svima, bilo gde i bilo kada. Osoba koja dožiti srčani zastoj gubi svest, prestaje da diše i srce prestaje da radi. 

 - Pacijent može da preživi do dolaska hitne pomoći samo ako se pravovremeno počne sa aktivnostima masaže srca. Takođe, svi naši dispečeri obučeni su za telefonsko vođenje KPR-a, pa je dobro da onaj ko započinje masažu sluša insturkcije dipečera, dok je ekipa hitne medicinske pomoći već na terenu - kaže Mihaela Budimski Soldat, iz SHMP, ističući da je učešće građanstva prepoznato kao jedan od najvećih nedostataka - Kroz program "EuReCa" smo pratili vanbolničke srčane zastoje, na koji ih način tretiramo, i ono što nam najviše nedostaje i što nam je najslabija karika jeste učešće građana. To znači da svega 18 odsto naših građana učestvuje u našim sredinama u pružanju ovih važnih metoda spoljašnje masaže srca, dok se u nekim zemaljama Evrope koje imaju visok uspeha, stopa učešća građana kreće  od 50 do 60 odsto. Kroz "EuReCa" program imamo kompletne podatke kako o preživljavanju, tako i o uspostavljanju spontane cirkulacije, odnosno kada smo dobili cirkulaciju, i oni kažu oko 30 osto za našu sredinu, imamo i preživelih pacijenata na javnim mestima. Ono što je nama bilo poroažavajuće ove godine, jeste povećan broj srčanih zastoja kod dece na javnim mestima.

Povećan broj pregleda u ambulanti Hitne pomoći, najviše se javljaju pacijenti sa hroničnim oboljenjima

Služba hitne medicinske pomoći već je deset godina u u "EuReCa" programu, gde su u kontinuitetu sporovđene obuke kako građanstva, tako i svojih zaposlenih, a cilj je da što veći broj ljudi bude upoznat sa značajem ranog započinjanja KPR-a. 

 -Cilj je da kroz obuku građanstva, zaposlenih u društveno odgovornim kompanijama kao i obukom učenika osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića,  kroz program "Kids saves lives" kroz koji pokušavamo da im ukažemo koliki je značaj početi oživljavanje na metu gde se dogodio incident i šta treba da urade dok nes tigne hitna pomoć. Do sada smo održali predavanje u trećim razredima Gimnazije, veoma su zainteresovani. Predavanja koja držimo u vrtićima su bajovita, njima prilagođena, to je priča o medi koji spašava život, a za ovu priliku Zoo-vrt Palić nam je ustupio maskotu Medu. Na taj načim možemo ovu temu da približimo najmlađima - kaže Žolt Sendi, glvani tehničar SHMP.

Svako može spasiti život - ključno je rano započinjanje reanimacije

Svako može spasiti život - ključno je rano započinjanje reanimacije

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 časova i 17 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 662
Povezane teme

dom zdravlja subotica

reanimacija

hitna medicinska pomoć

mihaela budimski

srčani zastoj

žolt sendi

pružanje prve pomoći

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.