Komentara: 0
Pregleda: 1886
Foto

Sve spremno za 29. Međunarodni festival pozorišta za decu

16.09.2022. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrada „Mali princ“ srpskoj glumici Marijani Petrović i rusko-izraelskom reditelju Viktoru Šrajmanu u nedelju na sceni Dečjeg pozorišta podići će zavesu 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu.
Sve spremno za 29. Međunarodni festival pozorišta za decu

S obzirom da će na daskama koje život znače nastupiti 14 trupa iz celog sveta, Subotica će tokom nedelju dana biti prestonica lutkarstva.

- Raduje nas što je bilo 150 prijavljenih predstava zato što to dokazuje da bez obzira na vrlo teške okolnosti koje vladaju u svetu, pozorišta su naravno u velikim finansijskim problemima da putuju, posebno pozorišta koja dolaze sa drugih kontinenata, dokazuje da naš festival  ima svoju prepoznatljivost, ima svoj kvalitet i da se pozorišta zaista trude da dođu – najavljuje Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta. - Žiri na čijem čelu je bio Zoran Đerić odabrao njih 14 iz jedanaest zemalja Evrope i sveta. Naš grad ćemo obojiti u dinamične, zanimljive boje posvećene deci i za radost dece.

Sve spremno za 29. Međunarodni festival pozorišta za decuTokom nedelju dana programa,  publika će imati priliku da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje dolaze iz Rusije, Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Španije, Izraela, Indonezije, Grčke i Srbije.

U takmičarskom programu će učestvovati tri predstave iz Srbije. Predstavu “Ukradeni princ i izgubljena princeza” Malog pozorišta Duško Radović režirala je Branislava Stefanović. Pozorište mladih Novi Sad, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, i Udruženje “Sloboda nema cenu” producirali su predstavu “Devojčica sa šibicama” u režiji Sonje Petrović. Predstava “Ljubav i violina” Dečjeg pozorišta Subotica”, u režiji Ane Vovčok, predstavlja romsku legendu o ljubavi i smelo otvara dilemu o sebičnosti najuzvišenije naklonosti prema živom biću i umetnosti.

Sve spremno za 29. Međunarodni festival pozorišta za decuIz susednih zemalja stižu predstava "Velika tvornica riječi" pozorišta "Mala scena" iz Hrvatske, iz Republike Srpske predstava "Vuk sa mirisom bobica",  a iz Mađarske "San vile Mol" Lutkarskog pozorišta Harlekin. Rusko Pozorište Karabaska predstaviće se ostvarenjem “Tražim dozvolu za život”, italijansko Pozorište Zakes izvešće predstavu "Pepeljuga", Fondacija Teatar Korsair iz Bugarske izvešće “Priče od papira”, francusko pozorišteLes Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais predstaviće se ostvarenjem “ SCOOOOOTCH " , iz Španije stiže predstava “Nove cipele”, a Pozorišna kuća Tik Tak iz Grčke će izvesti predstavu “Princeza Ruža i začarani Orao”. Iz Izraela dolazi ostvarenje “Preko trnja do zvezda” , a iz Indonezije “Priča o metli” pozorišta Bon Pupet.

Sve spremno za 29. Međunarodni festival pozorišta za decuPoseban deo festivala čini prateći program, te i ove godine neće izostati programi na trgu, izložbe kao i pozorišni forum „Interkulturalnost u pozorištu za decu i razvoj zajednice“, koji će okipiti istraživače iz svih delova sveta.

- Verujem da ovo okupljanje ima dejstvo na budući kvalitet predstava pozorišta za decu i mlade. Jer deca zaslužuju najbolje. Posle svakog foruma  štampamo zbornik radova tako da istraživači imaju mogućnost da istražuju ono što ih interesuje. Okupljamo istraživače najvišeg ranga i kvlaiteta iz 12 zemalja – ističe dr Marijana Prpa Fink, rukovodilac foruma.

Izvor: Subotica.com
Najava 29. festivala pozorišta za decu Najava 29. festivala pozorišta za decu Najava 29. festivala pozorišta za decu Najava 29. festivala pozorišta za decu Najava 29. festivala pozorišta za decu Najava 29. festivala pozorišta za decu Najava 29. festivala pozorišta za decu Najava 29. festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1886
Povezane teme

program međunarodnog festivala pozorišta za decu

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.