Komentara: 2
Pregleda: 413
Video
Foto

Sve veće interesovanje gostiju za boravak u ruralnim područjima

09.10.2024. u 14:20h
Izvor: Subotica.com
Kada je u pitanju interesovanje za boravak turista u ruralnim područjima, u odnosu na period pre korone, postoji porast od oko 30 odsto, zbog čega je Pokrajinski sekretarijat u prethodne 4 godine uložio 500 miliona dinara za podršku i razvoj smeštajnih kapaciteta. Razvoj smeštajnih kapaciteta i uopšte ruralnog turizma tema su trodnevnog Kongresa koji se održava na Paliću.
Sve veće interesovanje gostiju za boravak u ruralnim područjima

Ruralni turizam zauzima važno mesto na turističkoj mapi kako Srbije, tako i Subotice, a ono što je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prepoznao kao glavni problem i na čemu radi, jeste razvoj smeštajnih kapaciteta. 

 - U prethodne četiri godine izdvojili smo 500 miliona dinara za podršku smeštajnim kapacitetima. U predlogu budžeta pripremamo znatno veća sredstva u odnosu na prethodnu godinu, što znači 50 odsto više sredstava. Drugi zadatak je da naredne godine zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom definišemo sta je salaš.  Mi danas nemamo definiciju šta je salaš, a mnogi objekti se nazivaju salaš. Najbolje je da deinišemo i da onda te objekte razvijamo, jer nije prirodno, za sve drugo imamo definiciju - ističe Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam - Ono što je karakterisalo period pandemije korone jeste povratak turista u seoska područja, i mi imamo porast od skoro 30 odsto kada je u pitanju interesovanje, ali tu opet imamo problem ograničenih smeštajnih kapaciteta, jer nijedan salaš nema više od 10 smeštajnih kapaciteta. 

Sve veće interesovanje gostiju za boravak u ruralnim područjima

Iako za razvoj ruralnog turizma u našem gradu ima još dosta prostora, iz Turističke organizacije Subotice ističu da su trenutnom ponudom itekako zadovoljni, a od 200 objketa na teritoriji Vojvodine koji se bave turizmom, oko 30 ih se nalazi u našem gradu. 

 - Gastronomska ponuda i sve što nude salaši, i što pruža taj vid turizma, jeste nešto čime se ponosimo, i posebno izdvajamo u našoj ponudi. Oko 30 objekata u Subotici i na Paliću bavi se ruralnim turizmom. Od tih objekta, neki su i smeštajni kapaciteti, ali većina njih se opredeljuje za pružanje izvrsne gastronomske ponude. Naši tursiti sve više žele da pronađu mir i spokoj, da na trenutak pobegnu i od užurbane turističke industrije, i nekako su naši salaši na severu Bačke idelano mesto za to - kaže Božidarka Golubović, v. d. direktora Turističke organizacije Subotice. 

Sve veće interesovanje gostiju za boravak u ruralnim područjima

Turistička organizacije Vojvodine prošle godine je izdala priručnik za ruralni turizam što je bio samo jedan od mehanizama za razvoj ovog vida turizma. 

 - Država je u aprilu izdvojila sredstva za salaše u iznosu od 25.000 evra, i svi oni koji ulože 2500 evra imaju priliku da dobiju ova sredstva. Kada pričamo u učesćuu ruralnom turizmu, mi imamo autentične objekte, kao što su salaši, čarde, i baš ovde na Paliću smo sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam imali kampanju "Vojvođanski ručak" koja je ovde obuhvatala upravo te objekte. Na taj način nismo promovisali samo bogatu gastronomsku ponudu, već i celokupnu destinaciju Palić - objašnjava Nataša Pavlović, direktor Turističke organizacije Vojvodine. 

Sve veće interesovanje gostiju za boravak u ruralnim područjima

Izvor: Subotica.com
Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Еј salaši na severu Bačke" Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Еј salaši na severu Bačke" Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Еј salaši na severu Bačke" Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Еј salaši na severu Bačke" Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Еј salaši na severu Bačke" Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Еј salaši na severu Bačke" Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Еј salaši na severu Bačke" Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Еј salaši na severu Bačke"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 časova i 56 minuta
Komentara: 2
Pregleda: 413
Povezane teme

Nenad Ivanišević

Turizam Subotica

turisti na paliću

turizam palić

turistička organizacija subotica

turizam na paliću

turistička ponuda palića

turizam

turistička ponuda subotice

božidarka golubović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.