Komentara: 0
Pregleda: 1396

Sve veći broj slučaja nasilja nad decom

19.03.2009. u 10:07h
Izvor: RTV Yueco
<p>U prva dva i po meseca ove godine devetnaestoro dece bilo je žrtva nekog vida nasilja. Isti toliki broj dece pretrpelo je nasilje u celoj pro&scaron;loj godini. Kao uzrok za to može da se navede sve veće siroma&scaron;tvo u Subotici i ekonomska nesigurnost.</p>
Sve veći broj slučaja nasilja nad decom

Tokom prošle godine u našem gradu troje dece je bilo fizički, a dvoje seksualno maltretirano, a 14 dece je grubo zanemareno. Od početka ove godine isti broj dece trpeo je određenu vrstu nasilja ili je bilo zanemareno.

Deca koja su pretrpela neki oblik nasilja, kao posledicu toga imaju određenu vrstu poremećaja u ponašanju, tvrdi psihološkinja Centra za socijalni rad. Drugačije ponašanje dece u odnosu na vršnjake. U slučaju da deca pretrpe fizičko nasilje, ona na taj način reaguju i prema svojim vršnjacima, u slučaju da su žrtve seksualnog maltretiranja, biće mnogo uplašenija od odraslih ili povučena. Razne posledice deca mogu imati i u slučaju emocionalnog nasilja ili zanemarivanja.

Centar za socijalni rad u slučajevima fizičkog i seksulanog nasilja nad decom reaguje u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, a kada je u pitanju zanemarivanje i emocionalno nasilje, sprovode mere posmatranja deteta i roditelja. U slučaju da su deca napuštena, za njih Centar nalazi hraniteljsku porodicu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1396
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.