Komentara: 2
Pregleda: 3178

Sve zdrave zube ima tek polovina sedmogodišnjaka u našem gradu

16.05.2024. u 10:07h
Izvor: Subotica.com
Po rezultatima sistematskih pregleda od prethodne godine, svako drugo sedmogodišnje dete iz Subotice nema sve zdrave zube. Sa ovim podatkom dočekali smo Nedelju zdravlja usta i zuba koja se ove godine obeležava pod sloganom "Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom".
Sve zdrave zube ima tek polovina sedmogodišnjaka u našem gradu

Tek svaki drugi stanovnik Srbije  redovno pere zube, a 13 odsto stanovnika nema nijedan zub. Ovi podaci Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" svedoče o tome da građani ne vode dovoljno računa o oralnom zdravlju.

Samo redovnim pregledima kod stomatologa barem dva puta godišnje, održavanjem oralne higijene i pravilnom ishranom moguće je sačuvati oralno zdravlje, odnosno zdravlje usta i zuba - podvlači dr Sonja Krdžović iz Službe za stomatologiju Doma zdravlja - Podsećam da u Dispanzeru rade ambulante za školsku i predškolsku decu, imamo ambulante za trudnice i porodilje, primamo studente. Podsećam da su proteze, odnosno mobilni aparati za ispravljanje zuba kod dece u Domu zdravlja besplatni.

Sve zdrave zube ima tek polovina sedmogodišnjaka u našem graduIz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje naglašavaju značaj dobrog oralnog zdravlja za ukupno zdravlje i za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh, te dodaju da se primenom adekvatnih mera dobro oralno zdravlje može održati tokom čitavog životnog ciklusa.

Oralno zdravlje je značajan pokazatelj ukupnog blagostanja i kvaliteta života i ne predstavlja samo zdravlje zuba. Bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaj funkcije žvakanja i govora, kao i psihološke probleme, te mogu dugoročno štetno uticati na ukupno zdravlje i blagostanje. Bolesti koje značajno opterećuju oralno zdravlje su karijes i periodontalne bolesti koje zbog svoje zastupljenosti predstavljaju ozbiljan javno-zdravstveni problem - naglašava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravja ZZJZ - Za zdrav i blistav osmeh neophodno je redovno i pravilno pranje zuba, jezika i sluznice obraza, pravilna ishrana i redovne kontrole kod stomatologa.

Sve zdrave zube ima tek polovina sedmogodišnjaka u našem graduTokom kampanje koja ima za cilj podizanje svesti kod građana o oralnom zdravlju, stomatolozi iz Dečjeg dispanzera sutra će obići škole u prigradskim mestima gde će sa đacima razgovarati na temu očuvanja zdravlja usta i zuba. Lekari Zavoda za javno zdravlje do kraja meseca će posećivati predškolske ustanove i na ovu temu edukovati najmlađe sugrađane. 

- Naš cilj je da edukujemo što veći broj roditelja i dece u najmlađem uzrastu o značaju oralnog zdravlja i da mlada populacija shvati koliki je značaj očuvanja zdravlja usta i zuba, te da jednoga dana mogu da kažu da čuvaju svoje zube i da se ponose svojim osmehom - zaključuju sagovornice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 4 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 3178
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nedelja zdravlja usta i zuba

stomatolog

nada kosić bibić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.