Komentara: 0
Pregleda: 1113

Svečano otvoren 29. Festival pozorišta za decu

19.09.2022. u 14:12h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni festival pozorišta za decu, 29. po redu, otvorio je sinoć svoja vrata ljubiteljima i poštovaocima lutkarstva i teatra za najmlađe. Tokom narednih pet dana naš grad će ugostiti pozorišne predstave i teatrologe iz svih delova sveta.
Svečano otvoren 29. Festival pozorišta za decu
Foto: Damir Vujković

Smotru pozorišta za najmlađe svečano je otvorio gradonačelnik Stevan Bakić podsećajući na značaj manifestacije ne samo za Suboticu već i za našu zemlju, kao i na činjenicu da je doprineo afirmaciji pozorišta za decu i pozorišne umetnosti i uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini. Zbog svega toga će uvek imati podršku Grada Subotice.

- Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici traje već 29 godina i jedan  je od retkih festivala u svetu koji je održao kontinuitet i nije prekidan ili odlagan zbog epidemija gripa ili kovida-19. I ove godine je tako, a uprkos korona virusu, ekonomskoj, ukrajinskoj i energetskoj krizi u Suboticu stižu pozorišta iz, ukupno, 11 zemalja sa 14 predstava koje će doneti pozorišnu, pre svega lutkarsku umetnost i koje će, verujem, našim najmlađim sugrađanima izmamiti osmeh na lica -  istakao je gradonačelnik Bakić. – Uz glavni program, Festival će obeležiti i sadržajan, raznovrstan i kvalitetan prateći program kao i  naučni forum sa 26 učesnika iz celog sveta.

Svečano otvoren 29. Festival pozorišta za decuGradonačelnik Bakić uručio je nagrade za životno delo „Mali princ“, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, Marijani Petrović,  glumici, teatrologu, pedagogu i piscu i Viktoru Šrajmanu, ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru, i jednom od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka

- Dragi moji prijatelji, danas sam veoma srećan. Ovaj dan je veoma važan za moj život. Veoma sam uzbuđen. Subotica, Srbija, festival – moje srce ste vi – rekao je Viktor Šrajman.

Svečano otvoren 29. Festival pozorišta za decu

I za Marijanu Petrović je velika čast i obaveza što se nalazi u društvu eminentnih dobitnika ovog priznanja.

- Od velike većine njih sam učila, sarađivala sa njima, i družila se. Nadam se da su oni ponosni na mene, i nadam se da misle na mene u ovom trenutku. Ova statua – Mali, veliki princ – je nešto što nas spaja i znači da smo na istom putu – poručija je nagrađena. - Zahvaljujem se i na milosti da celog života radim ono što volim. Pretpostavljam da nisam ovde samo zato što sam nagrađivana glumica -  decenijama unazad sam sve svoje sposobnosti i stečena znanja koristila i predavala drugima za dobrobit ljudi, i pozorišta uopšte. Veliko hvala za doživotnu podršku u životu i radu Donki Špiček i mom kolegi, profesoru doktoru Savi Anđelkoviću.

Svečano otvoren 29. Festival pozorišta za decu

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je i Mladi žiri koji će proglasiti najbolju predstavu u Takmičarskom programu po mišljenju dece koji čine Relja Miković, Mila Popov, Iva Francišković, Nađa Berecki i Nika Vizin.

U svečanom program nastupili su  Dečji hor "Emanuil" iz Subotice, mladi subotički talenti Ognjen Orelj i Filip Nađ, učenici Osnovne muzičke škole sa odseka gitare u klasi profesorke Ljiljane Ostojić i klovn Arsa s Marsa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1113
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.