Komentara: 4
Pregleda: 1080

Svetska nedelja dojenja - dojenje je najbolji početak!

06.08.2022. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Čak 74 odsto subotičkih porodilja isključivo doji bebu u prvih 15 dana, dok se za dojenje do prve godine života odlučuje 27 odsto majki, pozazuju podaci istraživanja koje je prethodne godine realizovala Patronažna služba. Majčino mleko savršena je hrana za bebu, saglasni su stručnjaci koji i u Svetskoj nedelji dojenja ukazuju na značaj pružanja podrške mladim majkama da uspostave dojenje i da u tome istraju.
Svetska nedelja dojenja - dojenje je najbolji početak!

Podršku porodiljama pri uspostavljanju laktacije u prvim satima i danima nakon porođaja pružaju zaposleni na Odeljenju neonatologije Opšte bolnice. 

Izuzetno je važno da se odmah nakon porođaja, tačnije što pre započne sa dojenjem. Mi praktikujemo da bebu još u porođajnoj sali stavljamo majci na grudi, jer je taj kontakt jako značajan za produkciju mleka. Tokom boravka u bolnici majke upoznajemo sa svim blagodetima dojenja i pomažemo im u uspostavljanju laktacije. Važno je naglasiti i značaj tog prvog mlea, takozvanog kolostruma koji je pun vitamina i antitela koja se sa majke prenose na dete, tako da je beba samim tim zaštićena od raznih infekcija - ističe dr Zorica Libman, pedijatar - neonatolog u Opštoj bolnici.

Svetska nedelja dojenja - dojenje je najbolji početak!Iz bolnice navode je jako mali procenat porodilja koje, zbog nekih ličnih razloga ili lošeg iskustva, ne žele da doje bebu. Ovo potvrđuju i rezultati istraživanja koje je sprovela Patronažna služba, a koji govore da čak 74 odsto subotičkih porodilja isključivo doji bebu u prvih 15 dana, što je znatno veći procenat od republičkog proseka.

Jako smo ponosni na naše dojilje kojima Patronažna služba pruža pomoć i poršku u prvim danima po izlasku iz porodilišta. Prilikom kućnih poseta pomažemo majkama da, ukoliko već nisu, uspostave laktaciju. Takođe, savetujemo žene, objašnjavamo im tehnike podoja, pokazujemo im razne položaje - objašnjava Ksenija Vujković, patronažna sestra - Takođe, sa majkama se susrećemo i 5 meseci nakon porođaja. Tada se bebi uvodi nemlečna ishrana, pa i tu pružamo podršku ženama da nastave sa dojenjem, da istraju.

Sve majke koje imaju dileme, nedoumice i kojima je potreban savet ili podrška u vezi sa dojenjem mogu pozvati telefonsko savetovalište "Deca Srbije" koje radi od 7 do 19h. Broj savetovališta je 601-180.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1080
Povezane teme

dojenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.