Komentara: 0
Pregleda: 2286

Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga

27.06.2009. u 18:34h
Izvor: RTV Yueco
<p>Danas je Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga.Tim povodom organizovana je manifestacija u okviru koje su se delili informativni i promotivni materijali.</p>
Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga

Poruke srednjoškolaca bile su napisane na „stopala” sa sloganom „Slobodno zakorači u zdavu budućnost” i lepljene na asfalt, kako bi bile dostupne svima.U Subotici ima 1.700 zavisnika od raznih psihoativnih supsatanci, stim da se veruje da je realan broj korisnika barem tri puta već.

Manijestaciju su organizovali Fondacija “Ekspekto”, Komisija za borbu protiv bolesti zavisnosti, Dom Zdravlja, Savetovalište za mlade, Klub „Mesečina”, Zavod za javno zdravlje, Zajednica Hosana i Caritas.Pod sloganom "Da li droga upravlja tvojim životom" obeležava se Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga.

Kampanja u našoj zemlji usmerena na mlade koji često nisu informisani o štetnom uticaju droga. Raste proizvodnja i upotreba sintetičkih droga u zemljama u razvoju, upozoravaju stručnjaci UN-a. U Subotici radi savetovalište za mlade, gde oni mogu da se obrate za pomoć.

Vlada Republike Srbije je u aprilu 2009. godine usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije za borbu protiv droga u Republici Srbiji za period od 2009. do 2013. godine. Kampanja je pre svega usmerena prema mladim ljudima koji često nisu svesni brojnih opasnosti od droge. Upotreba nedozvoljenih droga daje razlog za zabrinutost zato što one predstavljaju rizik po zdravlje.

Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ je pre dve godine sprovela istraživanje prema kome većima mladih već u osnovnoj školi počne da konzumira drogu. Predsednik Skupštine grada, Jene Maglai je zalepio svoju poruku u obliku stopala na šetalište.On kaže da grad zajedno sa policijom i drugim nadležnim organima rade da se broj zavisnika u gradu smanji.

Kancelarija UN za drogu i kriminal apelovala je na veća ulaganja u borbu protiv zloupotrebe droga i nelegalne trgovine narkoticima.Prema godišnjem izveštaju tog tela, veća tržišta kokaina, opijata i kanabisa su stabilna ili u padu, dok postoje indikacije da je u porastu proizvodnja i upotreba sintetičkih droga u zemljama u razvoju.

Procene takođe govore da oko 16 miliona ljudi u svetu koristi opijate - opijum, morfijum, heroin, sintetičke opijate, a oko 13 miliona kokain, dok stručnjaci upozoravaju da je upotreba opasnog "belog praha" u zemljama zapadne Evrope dostigla alarmantan nivo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2286
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.