Komentara: 0
Pregleda: 3045

Svetski dan majčinog mleka

01.08.2012. u 16:12h
Izvor: RTV Yueco
Širom sveta se obeležava Svetski dan majčinog mleka koje je izuzetno bitno za bebu, pogotovo u prvim danima života kada beba nema razvijen imuni sistem koji dobija preko majčinog mleka. Patronažna služba Doma zdravlja zajedničkim delovanjem sa Preventivnim centrom radi na edukaciji trudnica o značaju majčinog mleka.
Svetski dan majčinog mleka

Mirjana Rodić Pejić rodila je Vanju pre mesec i po dana i već prvi dan u Bonici je odlučila da doji svoju devojčicu.

Prema podacima iz Patronažne službe, godišnje u našem gradu bude oko 1300 porođaja i gotovo sve majke odlučuju da doje bebe. Majčino mleko sadrži sve komponente prilagođene novorođenčetu: belančevine, ugljene hidrate, masti, vitamine, gvožđe. Pogotovo je bitno prvo majčino mleko, takozvani kolostrum koji se luči u prve tri nedelje, a kasnije se majčino mleko menja po sastavu i izgledu prilagođavajući se uzrastu novorođenčeta.

Preporuke lekara su da majke doje bebe do prve godine života. Patronažna služba I Centar za prevenciju rade na edukaciji trudnica kako bi svakoj od njih bila dostupna informacija koliki je značaj majčinog mleka, kao i na koji način uspostaviti i održati laktaciju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3045
Povezane teme

dan majčinog mleka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.