Komentara: 6
Pregleda: 1813

Svetski dan potrošača: Onlajn kupovina samo kod registrovanih prodavaca

15.03.2022. u 16:24h
Izvor: Subotica.com
Kada je u pitanju poštovanje Zakona o zaštiti potrošača, Subotičani su se prošle godine tržišnoj inspekciji najčešće obraćali zbog nepoštovanja obaveze trgovca da odgovori na reklamaciju u roku od osam dana. Takođe, prigovori su se odnosili i na nepoštovanje roka za povraćaj novca prilikom raskida ugovora o prodaji zaključenoj van poslovnih prostorija.
Svetski dan potrošača: Onlajn kupovina samo kod registrovanih prodavaca

U prošlog godini, Odeljenje tržišne inspekcije u Subotici  izvršilo je 34 inspekcijska nadzora kod privrednih subjekata pod predstavkama građana koji su za predmet imali kontrolu nad primenom Zakona o zaštiti potrošača.

- Najveći broj predstavki potošača odnosio se na nepoštovanje obaveze trgovca da se po reklamaciji potrošaču odgovori u pisanoj formi u roku od 8 dana, odnosno da trgovac nije kod raskida ugovora o prodaji robe zaključenom van poslovnih prostorija kupcu vratio uplaćen iznos u roku od 14 dana - objašnjava Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga - Zato skrećemo pažnju kupcima da prilikom kupovine robe van poslovnih prostorija, odnosno na promotivnim skupovima ili elektronskim putem obrate pažnju na identitet trgovca i sva obaveštenja koja tom prilikom dobijaju.

Svetski dan potrošača: Onlajn kupovina samo kod registrovanih prodavaca

KAKO DO TRŽIŠNE INSPEKCIJE? Potrošači se Odeljenju tržišne inspekcije u Subotici predstavkama mogu obratiti na broj telefona 024/557376, lično radnim danima od 8 do 9:30h, putem mejla trzisna.subotica@mtt.gov.rs ili putem pošte na adresu Trg Lazara Nešića 1, Subotica.

I iz Udruženja potrošača Vojvodine apeluju na građane da prilikom onlajn kupovine robu kupuju od registrovanih pravnih lica i dodaju da su prošle godine, pored prigovora koji se odnose na reklamaciju, dominirali prigovori koji se tiču elektronske trgovine što i ne čudi budući da je ovaj vid trgovine u pandemijskim uslovima porastao za čak 300 odsto.

MEDIJACIJA PREDVIĐENA NOVIM ZAKONOM O ZAŠTITI POTROŠAČA: U narednom periodu očekuje se početak primene medijacije kao vansudskog načina rešavanja sporova. Trgovci će po novom Zakonu biti u obavezi da se odazovu pozivu na medijaciju kao i da u slučaju odbijanja reklamacije kupca upute na telo za za vansudsko rešavanje sporova.

- Prilikom onlajn kupovine kod registrovanih prodavaca važno je da potrošači znaju da su njihova prava ista kao i prilikom kupovine u prodajnim objektima. Dakle, prodavac odgovara za nesaobraznost robe u roku od dve godine. Potrošač može uložiti reklamaciju pisanim, elektronskim ili telefonskim putem. Rok za odgovor je osam dana, dok je rok za rešavanje petnaest dana, izuzev za tehničku robu i nameštaj gde je rok za rešavanje reklamacije trideset dana - navode iz Udruženja potrošača Vojvodine.

Svetski dan potrošača: Onlajn kupovina samo kod registrovanih prodavacaOno što je drugačije u odnosu na kupovinu u poslovnim objektima je da prilikom onlajn kupovine kupac može da se predomisli u roku od dve nedelje i robu vrati bez navođenja razloga. U tom slučaju, troškove vraćanja robe snosi kupac.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 1813
Povezane teme

zaštita potrošača

tržišna inspekcija

svetski dan potrošača

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.