Komentara: 7
Pregleda: 1719

Svetski dan prevencije samoubistva - u 20h zapalite sveću u znak podrške prevenciji suicida

10.09.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
U našem okrugu, koji prednjači po stopi samoubistava, prošle godine pedeset osoba je izvršilo suicid, od tog broja 39 su muškarci, sa ovim podacima dočekali smo 10. septembar, Svetski dan prevencije samoubistva. U znak podrške prevenciji samoubista, kao i onima koji su preživeli pokušaj suicida stručnjaci pozivaju građane da u 20h zapale sveću u blizini prozora.
Svetski dan prevencije samoubistva - u 20h zapalite sveću u znak podrške prevenciji suicida

Iako su faktori rizika različiti i brojni, stručnjaci kao vodeće navode ranije pokušaje suicida, kao i mentalne i psihičke poremećaje (na prvom mestu depresija i zloupotreba alkohola). 

Doživljene traume, nasilje ili zlostavljanje, žalost zbog gubitka, katastrofe, migracije i izolacija su snažno povezani sa samoubilačkim ponašanjem. Brze, neplanirane reakcije bez promišljanja o posledicama u situacijama velikih finansijskih gubitaka, prekida partnerske veze ili teške bolesti mogu biti uzrok suicida - upozorava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje. 

Čak osam od deset osoba koje se ubiju daju jasne znake upozorenja, zato je prepoznavanje tih znakova od strane bliskih osoba od izuzetnog značaja.

Ti znaci uključuju beznađe, osećaj zarobljenosti, anksioznost i uznemirenost, povlačenje iz društva, bes, traženje osvete, nepromišljeno ponašanje ili upuštanje u rizične aktivnosti, povećana upotreba alkohola ili droga, nemogućnost spavanja ili stalno spavanje i dramatične promene raspoloženja - dodaje dr Kosić Bibić.

Svetski dan prevencije samoubistva - u 20h zapalite sveću u znak podrške prevenciji suicidaIako ne postoji jedinstveni pristup koji važi za sve osobe kojima je potrebna pomoć, podršku i nadu im možemo pružiti iskazivanjem zainteresovanosti za njih, objašnjavaju stručnjaci.

Svi mi možemo dati doprinos bez obzira koliko on mali bio. Svi moćemo odvojiti vreme i porazgovarati sa nekim. Ne morate da im govorite šta da rade ili da im date gotova rešenja, ali jednostavno odvajanje vremena i prostora da saslušate nekoga o njihovim iskustvimanevolje ili samoubilačkih misli može biti od pomoći. Empatija, saosećanje, istinska briga, znanje gde i ko može pomoći i želja da se pomogne ključni su sprečavanje tragedije - zaključuje sagovornica - U pružanju pomoći glavna prepreka je stigma .Ukoliko ste zabrinuti za nekoga u vašoj zajednici obratite se toj osobi, porazgovarajte sa njom i saslušajte je. Podstaknite one koji su u nevolji da ispričaju svoju priču, pružite im nadu i razumevanje bez osuđivanja. Vi možete napšraviti razliku i biti svetionik nekome ko pati u vašem okruženju.

Iz Centra za promociju zdravlja pozivaju građane da u 20h zapale sveću u blizini prozora i na taj način pruže podršku prevenciji samoubistva, kao i osobama koje su preživele pokušaj suicida.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 1719
Povezane teme

samoubistva u Subotici

pokušaji samoubistva subotica

samoubistvo

suicid

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.