Komentara: 14
Pregleda: 3710

Svetski dan zdravlja - Podržimo medicinske sestre i babice!

07.04.2020. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Ovog 7. aprila proslavljamo rad medicinskih sestara i babica, ali i ukazujemo na njihov trenutni status i podsećamo na važnost uloge koju ovi zdravstveni radnici imaju u održavanju zdravlja svih nas, pogotovo u ovo vreme teške epidemiološke situacije. Setimo se zdravstvenih radnika i kada nam nisu preko potrebni.
Svetski dan zdravlja - Podržimo medicinske sestre i babice!

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu odgovora na pandemiju izazvanu novim korona virusom, pružajući visok kvalitet medicinske nege i lečenja, vodeći dijalog i zagovaranje u zajednici radi rešavanja strahova i različitih brojnih pitanja. Jednostavno, bez medicinskih sestara i svih zdravstvenih radnika ne bi bilo adekvatnog odgovora.

- Medicinske sestre i babice igraju ključnu ulogu u brizi za ljude svuda u svetu, uključujući i krizne ili vanredne situacije i okruženja koja su nestabilna ili u sukobu. Dostizanje zdravlja za sve zavisiće od dovoljnog broja dobro obučenih i obrazovanih, te adekvatno podržanih medicinskih sestara i babica - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja. - Infekcija novim korona virusom naglašava koliko je važno da sve medicinske sestre imaju pristup najsavremenijim saznanjima i smernicama potrebnim za odgovor na takve epidemije. Takođe, naglašava kritičnu, a često i nezadovoljenu potrebu za zaštitnom opremom kako bi mogle bezbedno da pružaju negu i smanjuju stopu infekcije u zdravstvenim ustanovama.

Prema podacima Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije za 2020. godinu, registrovano je više od 85.000 medicinskih sestara-tehničara koji rade u zdravstvenom i socijalnom, državnom i privatnom sektoru. U ovom registru nema izdvojenih podataka za babice, što prema nekim ocenama ukazuje da je to kod nas "nevidljiva" profesija.

- Diplomiranjem stiču stručni naziv strukovna medicinska sestra-babica (viša stručna sprema) i medicinska sestra-babica (srednja stručna sprema), što je u svetu nepoznata profesija, jer ili su medicinske sestre ili su babice - objašnjava dr Kosić Bibić. - Većim ulaganjem u babice, koje su ključne za zdravlje majki i novorođenčadi, kao i za planiranje porodice, moglo bi se sprečiti preko 80 odsto svih smrti porodilja, mrtvorođenja i novorođenačkih smrti.

Medicinske sestre i babice su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove procene i nege u procesu lečenja je od presudnog značaja. Deo su lokalne zajednice deleći njenu kulturu, snage i ranjivosti i na taj način mogu da oblikuju i pruže efikasne intervencije za ispunjavanje potreba pacijenata, porodica i zajednica. Medicinske sestre i babice pomažu da živimo u srećnijem i zdravijem svetu. Poštujte ih, cenite i podržite.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 nedelje
Komentara: 14
Pregleda: 3710
Povezane teme

svetski dan zdravlja

nada kosić bibić

medicinski radnici

centar za promociju zdravlja

korona virus

epidemija korona virusa

babice

medicinske sestre

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.