Komentara: 32
Pregleda: 24866

Tačka na neistine - u subotičkoj bolnici kovidom inficirano pet ljudi, trudnice se nisu porađale u Somboru

10.06.2020. u 17:29h
Izvor: RTV Yueco  / Subotica.com
Tačka na neistine - u subotičkoj bolnici kovidom inficirano pet ljudi, trudnice se nisu porađale u Somboru

Po današnjim podacima virusom kovid-19 zaražene su četiri osobe zaposlene u Opštoj bolnici Subotica, od kojih su dva zdravstvena i dva nemedicinska radnika, i jedna porodilja koja se nalazi na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine - rekla je dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotica, u jutrošnjem razgovoru za RTV Yueco.

- Infekcija  je unešena iz porodičnog kontakta, asimptomatski slučaj. Osoba je sklonjena, a samo u tom danu je urađeno 95 epidemioloških anketa, testiranje kod zdravstvenih radnika i 13 trudnica i porodilja, koliko ih se tada nalazilo na Odeljenju ginekologije. Od toga tri zdravstvena radnika su u samoizolaciji, jer iako su negativni, smatra se da je postojao rizik da su izloženi infekciji - objašnjava dalje doktorka, čime stavlja tačku na špekulacije javnosti koje se šire putem društvenih mreža i u pojedinim medijima, da je subotička Opšta bolnica novo žariste korona virusa. - U petak ističe 14-dnevno praćenje zdravstvenih radnika i ukoliko ne bude novih inficiranih, biće kraj ovog slučaja.

NIJEDNA TRUDNICA NIJE OTIŠLA U SOMBORSKU BOLNICU NA POROĐAJ

Dr Krtinić je takođe demantovala informacije koje su plasirali pojedini mediji, a zatim to drugi koristili u političke svrhe, da su zbog zaraze nekoliko medicinskih radnika trudnice morale da se porađaju u Somboru.

- To je apsolutna neistina! Nijedna naša trudnica se u proteklom periodu nije porađala u Somboru. Imali smo problem da smirimo ljude koji su čitali takve informacije. Jedna trudnica pred porođaj ne treba zbog takvih neistina da prolazi kroz strahove i paniku, ona treba da bude fokusirana na svoj porođaj, kao što ne treba da bude isprepadano i medicinsko osoblje koje radi odgovoran posao - nedvosmisleno je poručila dr Krtinić. - Da budem skroz jasna, sve trudnice i porodilje su testirane i svi nalazi su bili negativni.

Tačka na neistine - u subotičkoj bolnici kovidom inficirano pet ljudi, trudnice se nisu porađale u Somboru

Pojedini mediji zatražili su od gradonačelnika Bogdana Labana da predoči epidemiološku situaciju u Opštoj bolnici, a iako ne beži od odgovora, po njegovom mišljenju, njih treba da daju stručna lica.

- Širenje neistine je sramno i spada u domen morala jedne osobe i ljudskog dostojansta. Međutim, ukoliko širenje tih neistina za posledicu ima ugrožavanje zdravlja populacije, građanstva i pacijenata, ugrožavanje profesionalnog rada lekara i zdravstvenih radnika, onda to ima drugu  težinu i nije samo sramno, nego je i opasno. Zbog toga smo morali da reagujemo na ovakvu situaciju i damo jasne, transparentne i proverljive podatke o aktuelnoj situaciji u Opštoj bolnici - jasna je dr Krtinić. - Nema razloga da se javnost laže, uostalom sistem je ustrojen tako da je sve jasno, transparentno i vidljivo, postoji baza podataka, u kojoj vidimo da je broj testiranih rastao iz dana u dan. Način dijagnostike i testiranja je objektivan i ne ide samo na ime i prezime osobe, već onaj ko testira dobije šifru testa i svi podaci o pacijentu se unose u kovid bazu, a ona je dostupna kompletnom zdravstvenom sistemu i inspekcijskim službama. Sve je proverljivo i nije moguće sakriti bilo šta. Od samog početka, subotička bolnica je davala broj zaraženih i zatečeni smo kakvi su svi podaci izlazili na društvene mreže.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA OČEKIVANA, DRUGI TALAS AKO IZOSTANE ODGOVORNOST - Prema podacima sajta covid19.rs, u protekla dva dana u Subotici je registrovano pet novih slučaja zaraze, dok je od početka juna ukupno osam sugrađana obolelo od novog korona virusa. Epidemiolog dr Nebojša Bohucki kaže da je situacija očekivana, budući da je epidemija u toku, a da se drugi talas može očekivati samo ako prestanemo da se ponašamo odgovorno.

Dr Krtinić podseća da je subotička bolnica u januaru izvršila sve pripreme, prateći epidemiološku situaciju ne samo kod nas, nego u celom svetu, dok je početkom februara formiran multidisciplinarni kovid tim, na čelu sa stručnjacima koji su učestvovali u dijagnostici, trijaži i lečenju pacijenata.

- Pripremljeni su svi protokoli i algoritmi koji su definisali ne samo ponašanje osoblja, od dolaska na posao do ponašanja prema pacijentu, već i procedure trijaže, dijagnostike, lečenja, sprovođenja pacijenta. Definisano je i ponašanje pacijenata u bolnici. Urađena je reorganizacija bolnice, fizičko razdvajanje „kovid zona“, kojih je bilo šest od čega su tri trijažne ambulante, gde je osoblje radilo isključivo sa suspektnim slučajevima, i „zelenih zona“ čije se osoblje, medicinsko i nemedicinsko, nije mešalo sa ostalima - objašnjava doktorka. - Dezinfikovana je sva oprema i aparati u bolnici, koja je imala prednost da ima dva CT aparata izuzetno važnih u dijagnostici kod ovih pacijenata, a imali smo „crveni kovid“ CT koji nam je jako pomogao u očitavanju nalaza jer smo do dolaska rezultata testova mogli da se orijentišemo kakvu kliničku sliku imaju pacijenti. Nije slučajnost da je u Subotici otkriven prvi slučaj infekcije u Srbiji, koji ne samo da je izlečen nego nije bilo „bočnih“ širenja infekcije, ni u zdravstvenoj ustanovi ni u okolini.

Tačka na neistine - u subotičkoj bolnici kovidom inficirano pet ljudi, trudnice se nisu porađale u SomboruPo njenim rečima, prvi slučaj nije ispunjavao kriterijume za testiranje, ali upravo zbog toga što je u bolnici postavljen sistem protokola, insistiralo se na testiranju prvog pacijenta. Da se to nije desilo, slučaj bi bio propušten i ne bi se znalo kako bi se dalje prenosila infekcija na građanstvo.

- Zdravstveni radnici mesecima rade bez prestanka, „izginuli“ smo na poslu i ove neistine zaista utiču na sve nas. Građanima hvala što su se pridržavali svih propisanih mera, i u prva tri meseca dok su bile na snazi imali smo sastvim stabilnu epidemiološku situaciju. Subotička bolnica je jedna od malobrojnih zdravstvenih ustanova koja u periodu snažnog epidemijskog talasa nije imala nijedan ulaz infekcije od strane zdravstvenih radnika - ističe dr Krtinić.  - Imali smo rigorozne mere, po kojima su zaposleni čiji su članovi porodice imali simptome ili su, pak, putovali u inostranstvo, bili testirani i praćeni, nisu dolazili na posao. Te mere nisu popuštane i sve vreme su bile na snazi. U bolnici su rađeni samo hitni slučajevi, sve do 15. maja kada smo bili jedna od prvih bolnica koje su otvorile vrata građanstvu i da bolnica počne da radi punim kapacitetom. To je aspekt pojačanog rizika u zdravstvenoj ustanovi, jer dnevno imamo oko 320 hospitalizacija i više od 2.300 specijalističkih pregleda. To je zaista veliki broj pacijenata i potencijalnih asimptomatskih nosilaca virusa.

Tačka na neistine - u subotičkoj bolnici kovidom inficirano pet ljudi, trudnice se nisu porađale u Somboru

Iako se pacijenti i dalje kontrolišu, testom koji otkriva antitela na virus, promenila se i forma bolesti i na sreću, ona je poprimila blaže oblike.

- To je dodatna otežavajuća okolnost, jer imamo potencijalno veliki broj asimptomatskih nosilaca.  Takvim testiranjem niste u mogućnosti da otkrijete bolest u ranoj fazi, iako je pacijentima odmah rađen PCR bris, ali dobijanje rezultata traje 24 do 48 sati. U tom periodu često su se dešavale hitne intervencije i to je dodatni rizik - dalje će doktorka. - Naglašavam da je epidemiološka situacija stabilna i zahvaljujem se svim zdravstevnim radnicima koji su profesionalno radili svoj posao.

Izvor: RTV Yueco / Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 24866

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

dr gordana krtinić

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.