Komentara: 13
Pregleda: 2638

Takmičenje risara u subotu

11.07.2013. u 16:04h
Izvor: SuMedija
Nakon "Dužijance malenih", održane proteklog vikenda, tradicionalno takmičenje risara će se održati 13. jula u subotu na salašu Albe i Jozefine Stipić u Maloj Bosni, kao jedna od dvadesetak manifestacija u okviru programa obeležavanja ovogodišnje tradicionalne žetvene svečanosti.
Takmičenje risara u subotu

Marinko Piuković, predsednik Organizacionog odbora „Dužijance 2013” kaže da je glavni cilj održavanja manifestacije zadržavanje istinske vrednosti "Dužijance", koja je kroz svoj razvoj, tokom sto godina održavanja, zadržala duhovno-religioznu dimenziju, a da ima i karakter kulturne, zabavne i turističke manifestacije.

Tradicionalno, organizator ovogodišnje "Dužijance" je HKC "Bunjevačko kolo".

- Dužijanca je nastala u porodici, spontano i izašla je iz verničkog srca naroda koji su se na kraju žetve zahvaljivali bogu na velikom poslu, žetvi, koja je označavala da će tokom godine biti "kruha svagdašnjega". 1911. godina je prekretnica u slavlju dužijance, umesto porodične, nastala je crkvena dužijanca, odnosno njihov spoj. Još jedan od značajnih datuma u istoriji Dužijance je 1993. godina, kada su takozvana gradska i crkvena Dužijanca postale jedna manifestacija. Gost Dužijance ove godine biće šibenički biskup msgr. Ante Ivas, koji će predvoditi Euharistijsko slavlje, kaže monsinjor dr Andrija Anišić.

Takmičenje risara počinje u 6 sati ujutro okupljanjem risara na salašu domaćina. U 6 sati i 30 minuta je predviđen izlazak risara na njivu, zatim sledi smotra risara, u 7 sati počinje program pletenjem užadi, pa se zatim očekuje dolazak gostiju na karucama sa salaša na njivu, gde će se odvijati takmičenje i dočekuje se gradonačelnik Modest Dulić i gosti. U 8 sati sledi tradicionalni risarski ručak na njivi, a u 9 sati je početak takmičenja risara. Ove godine će biti oko 30 odraslih i desetak dečijih parova. Od 10 do 12 sati će biti prikazan rad na starim mašinama i vršalici, na parceli pored takmičarskih, a u pola 12 su predviđene dečje igre. U podne je proglašenje pobednika, uručivanje nagrada i zahvalnica, a za 20 sati uveče su najavljeni risarsko kolo i igranka i nešto kasnije će se održati koncert tamburaškog sastava "Dike" iz Vinkovaca, koji su spremili lepo iznenađenje za kraj svog nastupa.

Sredstva za održavanje ovogodišnje "Dužijance 2013", obezbeđena su od strane lokalne samouprave, u iznosu od milion i 300 hiljada dinara, a sredstva dobijena od Pokrajine su 600 hiljada dinara. Sva ostala neophodna sredstva biće prikupljana sa raznih konkursa, a očekuju se i pomoć sponzora i donatora.

Izvor: SuMedija
Najava za takmičenje risara Najava za takmičenje risara Najava za takmičenje risara Najava za takmičenje risara Najava za takmičenje risara Najava za takmičenje risara Najava za takmičenje risara
Postavljeno pre 11 godina i 1 nedelju
Komentara: 13
Pregleda: 2638
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.