Komentara: 1
Pregleda: 2909

"Teras": Ambrozija ugrožava zdravlje Subotičana

08.08.2010. u 08:27h
Izvor: RTV
<p>Koncentracija polena ambrozije u Subotici 45 puta je veća od prihvatljivog maksimuma i samo u ovom gradu na severu Vojvodine oko 15.000 ljudi ima zdravstvene probleme, prvenstveno alergiju, izjavila je danas Snežana Mitrović iz Udruženja "Teras" u Subotici.</p>
"Teras": Ambrozija ugrožava zdravlje Subotičana

Ona je istakla da to nije jedini problem koji izaziva ovaj korov i upozorila da je to jedna od najžešćih korovskih biljki koja izaziva izuzetno ozbiljne zdravstvene posledice, ima veliki uticaj na životnu sredinu i umanjuje prinose poljoprivrednih kultura.

Subotica je prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo ozbiljnu borbu kako bi se ova korovska biljka svela na razumnu meru. Kroz projekat "Subotica bez ambrozije" 2006. godine u tom gradu ova korovska biljka se redovno uklanja sa javnih površina, a u rešavanje tog problema su uključeni i svi građani Subotice.

Sve mesne zajednice, njih 36, dobile su kosačice za košenje trave i obezbeđeno im je i gorivo, a građani su se obavezali da tim kosačicama uklone ambroziju sa javnih površina.

U akciju se uključila i regionalna televizija, Yueko, čija novinarka Sandra Iršević u rubrici "Da se zna ko kosi, a ko ne kosi" redovno izveštava o svim akcijama, ali i kritikuje one koji ne sprovode akciju.

Poošterena je kontrola svih njiva na kojima ima dosta ambrozije i zemljoradnici su u obavezi da je uklone ukoliko ne žele da plaćaju kazne.

Za sada je akcija u dobroj meri uspela, ali još uvek ima ambrozije na javnim površinama jer je zaista teško boriti se protiv nje.

Ova dosadna korovska biljka nema prirodnog neprijatelja, a posle svake kosidbe brzo raste, pa ju je potrebno više puta u toku vegetacije kositi.

 

Izvor: RTV
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2909
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.