Komentara: 6
Pregleda: 2558

"Terme Olimija” odustale od Palića

25.12.2010. u 16:37h
Izvor: Portal "B92"
<p>Slovenački investitor &bdquo;Terme Olimija" odustao je od izgradnje banjskog kompleksa na jezeru Palić vrednog 20 miliona evra.</p>
"Terme Olimija” odustale od Palića

Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, potvrdio je za lokalne medije u Subotici da se kompanija „Terme Olimija" za sada povukla iz saradnje.

Ugovor o strateškom partnerstvu između lokalne samouprave i „Termi Olimija" trebalo je da bude potpisan još oktobra ove godine, a odlaganje potpisivanja do sada je pravdano „tehničkim razlozima".

„Terme Olimija" su početkom septembra izabrane za strateškog partnera za gradnju banjskog kompleksa na obali Palićkog jezera pred republičkom komisijom. Slovenački potencijalni investitor bio je i jedini prijavljeni na ovom pozivu za izbor strateškog partnera za kompleks na Paliću.

„Terme Olimija" i kao jedini ponuđač ispunjavale su uslove koje je Vlada propisala, a ticali su se referenci u banjskom turizmu i visine ulaganja od najmanje 20 miliona evra.

U svojoj ponudi „Terme Olimija" su najavile izgradnju zatvorenog banjskog kompleksa, smeštaja u nivou četiri zvezdice za 300 osoba, velnes centra sa nizom sadržaja koji bi se prostirao na 3,1 hektar na mestu bivše meteorološke stanice na obali i koštao preko 20 miliona evra, a prema tada predviđenoj dinamici počeo bi sa radom početkom 2012. godine.

Tokom tadašnjih pregovora slovenački partner bio je zadovoljan stanjem vode u jezeru ocenivši da je ono u redu za vizuelni doživljaj i nisu postavljali nikakve uslove. Rukovodstvo „Termi Olimija" u više navrata je boravilo u Subotici od koje su tražili da im bude strateški partner, odnosno država Srbija bi preko lokalne samouprave ostala vlasnik zemljišta.

Pripremajući se za dolazak investitora, Skupština grada je ove jeseni i smanjila naknadu za gradsku građevinsku taksu u delu banje Palić tako da bi se ona plaćala ne za celokupan plac, već samo za izgrađeni deo, a započeti su i pregovori sa NIS-om o mogućnosti korišćenja izvora termalne vode.

Prema nezvaničnim informacijama, prve nedoumice ulagača bile su vidljive nakon posete članova Nadzornog odbora „Termi Olimija" koji su, kako tvrdi izvor Politike, izrazili sumnje u pogledu stanja jezera. To je bilo suprotno početnom dogovoru, a ni uveravanja članova Vlade Srbije da se radi i ulaže velika energija i novac u čišćenje jezera nisu uverila goste.

* * *

S obzirom da niko ne govori o razlozima odustajanja slovenačkog investitora ostaje dilema da li se on povukao zbog sumnje da će jezero ostati ekološki stabilno, ili zbog neisplativosti same investicije. Pre odustajanja od ulaganja u turizam na Paliću, „Terme Olimija” su odustale i od ulaganja u Inđiju jer, kako Politika nezvanično saznaje, nisu uspele da se dogovore sa tamošnjim rukovodstvom.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2558
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.