Komentara: 42
Pregleda: 8070

Teška godina za taksiste, pomoć u vidu subvencija dobrodošla

18.07.2020. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Kako bi podstaklo kupovinu novih automobila koji ispunjavaju najviše ekološke standarde, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastukture odobrilo je subvencije od po 8.000 evra taksistima i prevoznicima za kupovinu novih vozila. Subotički taksisti pozdravljaju ovaj vid pomoći, u godini koja je već sada ostavila velike posledice po njihovo poslovanje.
Teška godina za taksiste, pomoć u vidu subvencija dobrodošla

Priliku da uz pomoć države kupi novo vozilo do sada je iskoristilo nekoliko članova Udruženja "Meče" taksija, koji su konkurisali za sredstva i dobili pozitivan odgovor, kaže predsednik Andrej Gagić, dodajući da će ostatak kolega konkurisati krajem ove ili početkom sledeće godine, dok taksisti koji su nova vozila kupili pre nekoliko godina, neće žuriti sa korišćenjem ove mogućnosti, budući da imaju pravo da je iskoriste u naredne tri godine.

- Znači nam mnogo i mislim da je ovo jedinstvena prilika da taksi prevoz podignemo na jedan viši i zavidan nivo. Udeo u kojem država finansira sa 8.000 evra kupovinu novog vozila, a istovremeno smo uslovljeni da to vozilo ne bude jeftinije od 13.000 evra i ostalim uslovima koji su propisani Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, ne da je prihvatljiv, nego je zaista jedna velika pomoć i sve kolege koje se ozbiljno bave ovim poslom i planiraju u budućnosti da ga obavljaju, ocenile su to kao pozitivno, jer ne samo da će se podmladiti vozni park, već će putnici dobiti na komforu, a istovremeno se neće podizati cena taksi prevoza, što je jako važno za korisnike usluga - kaže Gagić, koji je ujedno i predsednik Saveza taksi udruženja Grada Subotice.

Teška godina za taksiste, pomoć u vidu subvencija dobrodošlaKriza izazvana epidemijom novog korona virusa, snažno je pogodila taksi prevoznike, koji su tokom vanrednog stanja imali znatno smanjen obim posla, budući da je policijski čas diktirao mogućnost ne samo njihovog, već i kretanja svih građana. Tokom prethodnog meseca, kažu da je došlo do izvesnog poboljšanja, ali da sada ponovo očekuju smanjenje obima posla, naročito u trećoj smeni, koja je za njih najprofitabilnija.

Druga polovina marta i april su bili veoma loši, jer su korisnici zaista malo koristili taksi prevoz, a generalno smo se svi malo kretali, pa su i potrebe za taksijem bile male. U drugoj polovini maja i tokom juna, posao se vratio u normalu, ali sada imamo situaciju da celokupno stanje sa epidemijom ponovo uzima maha i da se uvode restriktivne mere koje će se i te kako odraziti na naš posao. Ograničavanje rada kafića i noćnih klubova će sigurno predstavljati novi udar, odnosno opet će doći do pada obima posla, jer ako nemamo otvorene ugostiteljske objekte, automatski će se smanjiti kretanje ljudi i potreba za taksijem, odnosno u tom delu dana, ili bolje rečeno noći, nećemo imati mnogo posla - objašnjava Gagić.

Teška godina za taksiste, pomoć u vidu subvencija dobrodošlaZbog bliskog i neposrednog kontakta sa korisnicima usluge, taksisti pripadaju jednoj od najugroženijih kategorija radnika, zbog čega se od početka epidemije striktno pridržavaju svih propisanih mera, napominje naš sagovornik, apelujući i na putnike da prilikom korišćenja taksi prevoza koriste zaštitne maske i sednu na zadnje sedište.

- Sve vreme primenjujemo mere lične zaštite, čak i u maju i junu kada je situacija bila opuštenija, nosili smo zaštitne maske, neprekidno i često dezinfikujemo vozila, naročito rukohvate, savetujemo putnicima da sede na zadnjem sedištu, ali korisnici su različitog mišljenja i negde oko 50 odsto njih se pridržava, a druga polovina ne pridržava propisanih mera, a mislimo da bi obostana korist bila ako bi i putnici i vozači sprovodili mere lične zaštite, jer tako štitimo jedni druge - poručuje Gagić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 42
Pregleda: 8070
Povezane teme

taksi

taksi udruženje

taksi prevoz

savez taksi udruženja grada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.