Komentara: 16
Pregleda: 2298
Foto

Testiranje nastavnika i na mađarskom jeziku

24.10.2024. u 12:38h
Izvor: Subotica.com
Testiranje nastavnika i na mađarskom jeziku

Zahvaljujući sporazumu koji je danas potpisan između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, pokrajinske Nacionalne službe za zapošljavanje i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, psihofizička provera budućeg nastavnog i nenastavnog kadra radiće se i na mađarskom jeziku.

 - Pre svega moram da naglasim istorijsko dobre odnose srpskog i mađarskog naroda u našoj zemlji, dve države - Srbije i Mađarske, kao i međunacionalne odnose u AP Vojvodini. Rezulatat svega toga su ovakvi sporazumi i zahvaljujem Mađarskom nacionalnom savetu što aktivno učestvuje u kreiranju ovako dobre atmosfere u Srbiji - naglasio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam - Ovim sporazumom mi pokazujemo da je zemlja ravnopravnih ljudi, da pravo ostvarujete na svom jeziku, da se izjašnjavate kako to pravo da ostvarite. Uvek sam smatrao da ako vam treba prevodilac za bilo kakvo pravo, vi ne možete da ga ostvarite. Pozivam i druge nacionalne savete da iskoriste ovo pravo.

Testiranje nastavnika i na mađarskom jeziku

Iako sve nacionalne zajednice imaju pravo da se testiraju na svom maternjem jeziku, mogućnost je iskoristila samo mađarska zajednica, a to je po mišljenju Arpada Fremonda, predsednika Mađarskog nacionalnog saveta, korak ka ostvarivanju prava svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost.

 - Ovim sporazumom značajno unapređujemo proces zapošljavanja u obrazovnim ustanovama mađarskih stručnjaka, čime ujedno značajno doprinosimo i obrazovanju na mađarskom jeziku u Srbiji i povećavamo broj učitelja pripadnika mađarske zajednice u obrazovnim ustanovama u Vojvodini - dodaje Fremond - Reč je o psihološkoj proceni kandidata za rad u obrazovnim ustanovama na mađarskom jeziku, odnosno na svom maternjem jeziku. Ovo je i izraz međugodišnjih napora i međuinstitucionalne saradnje, a naš cilj je da zajedno doprinesemo izgradnji obrazovnog sistema koji je inkluzivan i pravičan za sve.

Testiranje nastavnika i na mađarskom jeziku

Ceo postupak se realizuje putem pokrajinske Nacionalne službe za zapošljavanja koja putem javnih nabavki angažuje sertifikovane psihologe koji govore i mađarski jezik.

 - Ovo je druga godina kako potpisujemo ovaj ugovor i to upravo u Subotici u Mađarskom nacionanom savetu. Naša saradnja traje više od desetak godina i ovo je primer dobre prakse te je prošle godine bilo je mnogo zanteresovanih - ističe Snežana Sedlar, direktora pokrajinske NSZ.

Testiranje nastavnika i na mađarskom jeziku

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje sporazuma o finansiranju MNS, APV i NSZ Potpisivanje sporazuma o finansiranju MNS, APV i NSZ Potpisivanje sporazuma o finansiranju MNS, APV i NSZ Potpisivanje sporazuma o finansiranju MNS, APV i NSZ Potpisivanje sporazuma o finansiranju MNS, APV i NSZ Potpisivanje sporazuma o finansiranju MNS, APV i NSZ Potpisivanje sporazuma o finansiranju MNS, APV i NSZ Potpisivanje sporazuma o finansiranju MNS, APV i NSZ
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 dana i 4 časova
Komentara: 16
Pregleda: 2298
Povezane teme

Nenad Ivanišević

mađarski nacionalni savet

arpad fremond

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.