Komentara: 2
Pregleda: 1789

Tokom leta na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija otkriveno oko 60 prekršaja, pokušali da prenesu drogu, devize i antikvarne violine

27.09.2022. u 13:51h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle sezone godišnjih odmora preko graničnih prelaza Horgoš i Kelebija prešlo je više 2,7 miliona putnika, a carinici su na ovim graničnim prelazima otkrili ukupno 51 carinski i 13 deviznih prekršaja. Domaći i strani državljani pokušali su da, bez prijave, preko carinskog područja prenesu drogu, satove i druge dragocenosti, uređaje za proizvodnju bitkoina, kao i antikvarne violine stare vek i po.
Tokom leta na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija otkriveno oko 60 prekršaja, pokušali da prenesu drogu, devize i antikvarne violine

Od juna do avgusta, na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija otkriven je 51 carinski prekršaj, što je isto kao i prošle godine u vreme godišnjih odmora. Međutim, broj deviznih prekršaja ovog leta uvećan je za 80 nego lane u istom periodu. 

Predmeti prekršaja koji su otkriveni tokom redovne kontrole vozila uglavnom se odnose na pokušaje prenosa manjih količina opojnih droga i psihoaktivnih supstanci, efektivnog stranog novca, nove odeće i obuće, skupih satova i dragocenosti, uređaja za proizvodnju bitkoina, motocikala, a zabeležen je i slučaj kada je u navodnoj pošiljci jednog kombija na izlazu iz zemlje pronađeno čak 12 starih violina među kojima nekoliko primeraka ima i antikvarnu vrednost (najstarija je iz 1872. godina) - objašnjavaju iz Uprave carina za naš sajt.

Tokom leta na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija otkriveno oko 60 prekršaja, pokušali da prenesu drogu, devize i antikvarne violineTokom leta na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija otkriveno oko 60 prekršaja, pokušali da prenesu drogu, devize i antikvarne violine

Strani državljani najčešće su činili prekršaje koji se odnose na neprijavljivanje efektivnog stranog novca u iznosima većim od 10 hiljada evra, a naši državljani najčešće nisu na propisan način prijavljivali robu koju unose i iznose iz carinskog područja.

Podsećamo, unos deviza u zemlju je slobodan, ali iznos veći od 10 hiljada evra mora biti prijavljen popunjavanjem Obrasca prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice, koji je dostupan svakom putniku kako na ulasku tako i na izlasku iz zemlje. Potvrdu o unosu deviznih sredstava većih od 10 hiljada evra mogu dobiti strani državljani sa prebivalištem u inostranstvu, kao i državljani R. Srbije koji borave u inostranstvu duže od godinu dana na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize - podsećaju iz Uprave carina i dodaju da je iznos deviza iz zemlje ograničen, te domaći državljani mogu izneti efektivni strani novac iznad 10 hiljada evra samo na osnovu dokaza o iseljenju - Strani državljani iznos veći od 10 hiljada evra mogu izneti samo na oosnovu odreženih potvrda koje je neophodno pribaviti. 

Tokom leta na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija otkriveno oko 60 prekršaja, pokušali da prenesu drogu, devize i antikvarne violine

Državljani Srbije, uz lični prtljag, oslobođeni su od plaćanja carine na robu za ličnu upotrebu koju unose u zemlju, a čija vrednost ne prelazi 100 evra, dok će roba za lične potrebe vrednosti do 3 hiljade evra biti ocarinjena na graničnom prelazu po takozvanom skraćenom postupku, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto uz pripadajući PDV. 

Tokom leta na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija otkriveno oko 60 prekršaja, pokušali da prenesu drogu, devize i antikvarne violineProteklu sezonu godišnjih odmora obeležio je veliki promet putnika i robe, usled dolaska naših građana koji su na privremenom radu u inostranstvu, ali i tranzita stranih državljana kroz Srbiju.

Preko Horgoša i Kelebije prešlo je više od 2,7 miliona putnika, odnosno u zemlju je ušlo oko 1,5 miliona, a izašlo skoro 1,2 miliona ljudi. Efikasnom organizacijom i primenom savremenih carinskih procedura, Carinarnica Subotica obezbedila je da svi putnici koju ulaze ili izlaze iz zemlje što brže i bezbednije prođu carinsku kontrolu  - zaključuju iz Uprave carina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1789
Povezane teme

granični prelaz horgoš

granični prelaz kelebija

carinski prekršaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.