Komentara: 8
Pregleda: 2324

Toplana se uveliko priprema za grejnu sezonu

26.07.2021. u 13:38h
Izvor: Subotica.com
Iako narednih dana meteorolozi najavljuju izrazito visoke temperature, pripreme za početak grejne sezone su u punom jeku. JKP "Subotička toplana" je do sada realizovala oko 70 odsto planiranih remontnih aktivnosti, a sve će biti kompletirano najkasnije do 15. septembra, kada počinju funkcionalne probe sistema.
Toplana se uveliko priprema za grejnu sezonu

Iako su radijatori hladni tokom leta, JKP "Subotička toplana" u ovom periodu godine možda čak i više radi nego zimi, budući da se remontuje kompletan sistem. Kako objašnjava Davor Andrašić, izvršni direktor energetskog sistema, po završetku grejne sezone se najpre radi dijagnostika sistema, kako bi se proverila pouzdanost i ostatak radnog veka pojedinih delova, a potom na red dolazi oko 800 tehnoloških operacija koje se sprovode u okviru plansko-preventivnog održavanja, uz naknadne inspekcijske kontrole.

- Remont se odvija po kriterijumu prioriteta onih operacija od kojih direktno zavisi početak naredne grejne sezone. Dakle, te operacije se rade prve i mogu da kažem da su svi prioriteti do sada završeni i da, ukoliko bi sutra došlo do naglog zahlađenja, ne postoji nijedna prepreka da krenemo sa sistemom - kaže Andrašić. - Verifikacija svih urađenih aktivnosti i ispravnosti komletnog sistema sledi u periodu testiranja, koji počinje 1. septembra, a već od 15. septembra počinju takozvane hladne probe, vazduširanje, punjenje zgrada i funkcionalne probe cirkulacionih postrojenja. Naša dužnost je da sve remontne aktivnosti i sve aktivnosti koje se tiču radova na mreži i u pogonu budu gotove do tada, kako bi sistem bio u potpunosti raspoloživ i spreman za grejanje od 1. oktobra, ukoliko se ukaže potreba. Stepen realizacije remonta do sada procenjujemo na 65 do 70 odsto, a preostali deo vremena do početka funkcionalnih proba sistema iskoristićemo da završimo sve aktivnosti, da se sprovedu inspekcijski pregledi opreme pod pritiskom i dobije saglasnost nadležnih organa koji kontrolišu ispravnost nekih segmenata sistema da sistem može da počne da radi.

Toplana se uveliko priprema za grejnu sezonuKada su u pitanju investicije, ove godine ih je veoma malo, te uz izgradnju vrelovodnih priključaka i neplaniranih, ali neophodnih remontnih aktivnosti, većih ulaganja nema. Ipak, dobra vest je, kako dodaje naš sagovornik, što se prošlogodišnja investicija, izgradnja hidrauličke skretnice, pokazala kao više nego uspešna.

- Hidraulička skretnica je pre pročetka prethodne grejne sezone prošla sve neophodne inspekcijske preglede i dobila odobrenje za upotrebu i u pogonu je bila od prvog dana grejne sezone. To nam je umnogome pomoglo, jer su svi oni problemi zbog kojih je i iniciranja njena izgradnja rešeni i doprinela je i u smislu izvesnog povećanja energetske efikasnosti, a najviše u raspoloživosti, pouzdanosti i upravljivosti čitavog sistema. Ona je funkcionisala celu grejnu sezonu bez problema i sa ponosom možemo da kažemo da smo prva "Toplana" ovog ranga i kapaciteta koja je svoju proizvodnju bazirala na radu sa hidrauličkom skretnicom i da smo oduševljeni sa onim što smo uradili - poručuje Andrašić.

Toplana se uveliko priprema za grejnu sezonuJKP "Subotička toplana" snabdeva toplotnom energijom blizu 11.000 korisnika, a kako navode iz preduzeća, trenutno je prisutan blagi trend povećanja broja novih potrošača, koji je u direktnoj vezi sa povećanom izgradnjom novih stambenih objekata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2324
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejna sezona

gradska toplana

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.