Komentara: 1
Pregleda: 1227

Tradicionalno "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi na Velikoj terasi 10. juna

09.06.2023. u 11:45h
Izvor: Subotica.com
Crveni krst po 21. put organizuje tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Humana subota" u subotu, 10. juna u periodu od 8 do 11 časova.
Tradicionalno "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi na Velikoj terasi 10. juna

Ovo je jedna od najvećih akcija dobrovoljnog davanja krvi, koja je vremenom postala svojevrsni brend Crvenog krsta. Realizuje se u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica, a tu su i brojni partneri. 

- U realizaciji "Humane subote" pomogli su nam naši partneri. Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja će davaocima i svim zainteresovanim pružati usluge besplatnog bregeleda i kontrole šećera u krvi. Subotica trans omogućio je besplatan prevoz na liniji 6 za sve davaoce uz prikaz knjižice dobrovoljnog davaoca. UG "Čuvari Palića" obezbedilo je besplatnu vožnju katamaranom za sve davoce i njnihove porodice, dok je Zoo-vrt Palić omogućio svim zainteresovanim davaocima da zajedno sa porodicama posete zoološki vrt - kaže Nevena Lukić iz gradske organizacije Crvenog krsta. - Izuzetno nam je drago što ovu akciju davaoci sada već prepoznaju kao porodičnu manifestaciju, gde mogu doći sa decom, koja se od malih nogu uče pravim vrednostima - humanosti i čovekoljublju. 

Tradicionalno "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi na Velikoj terasi 10. juna

UPIŠI SE U NACIONALNI REGISTAR POTENCIJALNIH DAVALACA MATIČNIH ĆELIJA  - Na svim našim akcijama dobrovoljnog davanja krvi, građani imaju priliku da se prijave u registar davalaca matičnih ćelija. Matične ćelije su jedini lek i jedini spas za one koji su oboleli od malignih bolesti krvi, a među njima su i osobe sa dijagnozom leukemije. Registracija je veoma jednostavna. Naime, nakon popunjavanja upitnika uzima se svega 1 epruveta krvi. Potencijalni davalac matičnih ćelija može biti  osoba od 18 do 45 godina koja ima više od 50 kg - navode iz Crvenog krsta. 

Dobrovoljni davaoci krvi mogu biti sve zdrave osobe, uzrasta od 18 do 65 godina. 

- Bitno je da dan ranije budu odmorni i naspavani, da pred samo davanje konzumiraju neki lagan doručak, što mogu učiniti i na Velikoj terasi. Važno je da 6 sati pre davanja ne konzumiraju alkohol - dodala je Lukić. 

Tradicionalno, i ove godine će biti poslužen zahvalni doručak, od 8 do 10 časova, kao i zahvalni ručak - vojnički pasulj, koji će se služiti od 12 do 14 časova. Udruženje pčelara "Pčela" služiće medeni obrok. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 1227
Povezane teme

crveni krst

humana subota

crveni krst subotica

akcija dobrovoljnog davanja krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.