Komentara: 3
Pregleda: 2596

Tradicionalno preskakanje vatre na dan Svetog Ivana Cvitnjaka u subotu u Maloj Bosni

22.06.2023. u 11:42h
Izvor: Subotica.com
U okviru obeležavanja "Dana Dužijance", jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke zajednice, na dan Svetog Ivana Cvitnjaka, u subotu će biti održano tradicionalno preskakanje vatre. Manifestacija će se održati ispred Doma kulture u Maloj Bosni, od 19 časova.
Tradicionalno preskakanje vatre na dan Svetog Ivana Cvitnjaka u subotu u Maloj Bosni

Na dan Svetog Ivana Cvitnjaka pali se vatra kako bi žito bujalo i žetva bila uspešna, a polja bila zaštićena od udara groma i požara. Prema verovanju, tog dana žito prestaje da raste i kreće puno zrenje. Kada vatra izgori, gar se razgrće rukama i nogama, čime se one pripremaju za ris, a gar ih štiti od žuljeva. 

Devojke obučene u bunjevačke nošnje tog dana pletu vence od ivanjskog cveća, a oni mogu imati višestruko značenje. Ako devojka pokloni momku venac u kolu to je znak da hoće da igra sa njim. Devojke vence bacaju na kuću, pa čiji venac ostane, ta će se dogodine udati. Bacanjem na drvo, utvrđivalo se koja će se bogatije udati - što je viša grana na kojoj ostane venac, to će mladoženja biti bogatiji. Bacanjem u vodu, moglo se utvrditi na koju stranu će se devojka udati. 

Ova manifestacija iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljudi koji žele da ovaj običaj sačuvaju od zaborava. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 2596
Povezane teme

mala bosna

dan dužijance

preskakanje vatre

bunjevačka vila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.