Komentara: 27
Pregleda: 5712

Traktori na putevima - sastanak kod Petrovića

29.03.2012. u 16:11h
Izvor: RTV Yueco
Traktori na putevima - sastanak kod Petrovića

Više hiljada traktora iz Vojvodine na putu je ka Beogradu, gde poljoprivrednici planiraju da iskažu svoje nezadovoljstvo novim merama agrarne politike Vlade Srbije. U ministarstvu poljoprivrede za 14 časova zakazan je sastanak predstavnika poljoprivrednika i ministra poljoprivrede Dušana Petrovića. Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je juče novi sistem subvencionisanja, po kilogramu, a ne po hektaru kao prethodnih godina, a poljoprivrednici protestuju tražeći kontinuitet mera agrarne politike iz prethodnih godina.

Nezadovoljni juče predstavljenim merama agrarne politike za 2012. godinu, poljoprivrednici iz Vojvodine ponovo su krenuli traktorima na protest u Beograd pred ministarstvo poljoprivrede. Iz Vojvodine je, prema rečima člana organizacionog odbora protesta Miroslava Ivkovića, krenulo više hiljada traktora. Na nekoliko lokacija policija je zaustavila traktore, da bi kasnije deo njih bio propušten ka Beogradu, a oko hiljadu traktora je na Rimskim šančevima i čeka prelaz preko Dunava, a pristiže i kolona od više stotina traktora iz Sombora. Za 14 časova zakazan je sastanak sa ministrom Dušanom Petrovićem, na kojem učestvuje i Ivković.

Poljoprivrednici su nezadovoljni onim što je juče široj javnost objavio ministar poljoprivrede Dušan Petrović. Kako je i ranije najavljeno, ukinuto je dosadašnje subvencionisanje po hektaru, a uvedeno subvencionisanje po kilogramu prinosa. Petrović je mišljenja da je novi sistem funkcionalniji i pravedniji od prethodnog, i da za njega preuzima potpunu odgovornost.

Na osnovu tri donete Uredbe, premija za soju, suncokret i za uljanu repicu iznosi tri dinara/kg a za šećernu repu iznosi 0,50 dinara/kg. Zahtev za isplatu premije podnosi se do 15. januara 2013. godine. Premija za pšenicu, kukuruz, ječam, raž, ovas, tritikale i heljdu iznosi jedan dinar po kilogramu proizvedenih i isporučenih žitarica odnosno, 0,60 dinara po kilogramu proizvedenog i isporučenog krompira. Zahtev za korišćenje premije iz ove uredbe podnosi se do 1. juna 2013. godine.

U jučerašnjim najavama protesta, poljoprivrednici su ocenili da Uredba favorizuje prerađivačku industriju na štetu poljoprivrednih proizvođača, odnosno da su pojedini prerađivači veća sada u ugovaranju proizvodnje oborili kranju cenu proizvoda za iznos koji će poljoprivrednicima biti subvencionisan. Sa druge strane, prerađivači suncokreta imaju pozitivan stav po pitanju uredbe.

Poljoprivrednici su krajem maja i početkom juna prošle godine pet dana blokirali puteve širom Vojvodine, a blokade su uklonili pošto su se s Ministarstvom za poljoprivredu dogovorili o isplati subvencija. Tada je dogovoreno da će isplata subvencije od 14.000 dinara po hektaru za posed veličine do 30 hektara biti završena do kraja 2011, a da će subvencije za preostalih 70 hektara biti isplaćivane od 1. januara 2012.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 5712
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.